Potpisan sporazum

Fužine i Lokve dogovorile zajedničko obavljanje predškolskog odgoja

Danijela Mihelčić

Foto Danijela Mihelčić

Foto Danijela Mihelčić



Još jedan korak prema ostvarenju konačnog cilja, a to je cjelodnevni boravak u vrtiću u Lokvama, učinile su potpisivanjem Sporazuma o zajedničkom obavljanju djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja između Općine Fužine i Općine Lokve upravo dvije prethodno spomenute Općine.


Naime, u prostorijama Dječjeg vrtića u zgradi Osnovne škole Rudolfa Strohala potpisivanju su, uz čelnike spomenutih općina: Davida Bregovca i Tonija Štimca, nazočile i ravnateljica Dječjeg vrtića “Snježna pahulja” Mirna Švast, ravnateljica Osnovne škole Rudolfa Strohala Alenka Javor, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela pri Općini Fužine Helena Pavić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela pri Općini Lokve Sanja Čop, Tea Štimac, viša savjetnica za financije pri Općini Fužine i predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Snježna pahulja” te odgajateljica u lokvarskom vrtiću Rajna Maras zajedno sa djecom.


Nakon svečanog potpisivanja nazočnima se obratio načelnik Općine Lokve Toni Štimac prokomentiravši da je njihova suradnja dobar primjer za Gorski kotar jer bi u budućnosti trebalo razmišljati o vrtiću Gorski kotar iz operativnih razloga.




– Sporazum i Odluke naših vijeća su jedan od temelja pri daljnjim koracima. Naša suradnja je dobar primjer za cijeli Gorski kotar, a u budućnosti bi trebalo razmišljati o vrtiću Gorski kotar iz operativnih razloga,ali vidjeti će se što će donijeti ta budućnost.


Ovo je svakako za Lokve poprilično bitno jer smo u 51-oj godini postojanja našeg vrtića imali samo poludnevni boravak od 8 do 14h što nikako ne ide na ruku roditeljima.


No, uskoro će se to promijeniti jer je stvarno došlo vrijeme da roditelji mogu ostvariti to pravo. Mi sufinanciramo trenutno 12 djece koji su van Lokava baš zbog razloga jer nemamo cjelodnevni vrtić u ponudi, no ostvarenjem toga to sufinanciranje prestaje te ostaje na roditeljima da odluče da li će dijete prebaciti u Lokve, a jaslice ćemo i dalje sufinancirati jer barem za sada jaslice nećemo ovdje otvarati – pojasnio je Štimac.



Idući koraci su ishođenje raznih dozvola te ostvarenje minimalnih tehničkih uvjeta za otvaranje vrtića, a kako navodi Štimac, Primorsko-goranska županija je otvorena i spremna pomoći da papiri budu što prije riješeni, a sudeći prema svemu, početak nove godine trebao bi biti i početak rada vrtića koji bi bio Podružnica Dječjeg vrtića “Snježna pahulja”.


Na njega se nadovezao načelnik Općine Fužine David Bregovac istaknuvši kako su Fužine u ovoj fazi odradile sve što je trebalo, a Općini Lokve sada predstoji pripremiti trenutni vrtić za zadnju fazu.


Bregovac je istaknuo kako se tim potezom radi na boljoj demografiji te se roditeljima olakšava način života.


– Mi smo izgradnjom vrtića u Fužinama zaustavili odlazak mladih obitelji sa našeg područja, omogućili smo i radna mjesta za odgajateljice koje su radile van Fužina, vratile su se ovdje.


To je odlična demografska priča, naravno da će biti i problema, no oni će se rješavati. Mi već samo moramo razmišljati o činjenici da nam je vrtić pun!


To su slatke brige! – izjavio je David Bregovac koji je iskoristio priliku i pohvalio rad djelatnika u Dječjem vrtiću ”Snježna pahulja”.


Također je rekao da se radi i na ovakvom tipu suradnje s Općinom Mrkopalj, a ravnateljica Dječjeg vrtića “Snježna pahulja” Mirna Švast poručila je kako se nada da će se nakon svih odrađivanja potrebnih procedura čim prije krenuti s upisima i realizacijom, ove, jako lijepe priče.


Na kraju je ravnateljica Osnovne škole Rudolfa Strohala Alenka Javor naglasila da ovaj sporazum ide na ruku roditeljima, benefiti su i ti što će se vrtić odvojiti od škole, a djeca koja su do sada bila van Lokava, vratiti će se.


Sada samo još treba biti malo strpljiv, izgurati svu potrebnu papirologiju i nadati se da će nova godina donijeti i novi rad vrtića u izdanju cjelodnevnog boravka.