EK

Počela provjera financijskih interesa kandidata za europske povjerenike

Portal Novi list, Hina

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL



Odbor Europskog parlamenta za pravne poslove (Juri) počeo u četvrtak postupak provjere izjava o interesima kandidata za povjerenike kako bi se utvrdilo eventualno postojanje sukoba interesa za obavljanje dužnosti za koju su predloženi.


Prije nego što kandidati za povjerenike uopće mogu pristupiti saslušanjima, Odbor za pravna pitanja provjerava financijsku situaciju svakog kandidata kako bi se utvrdilo da nije u sukobu interesa. Saslušanje se može održati tek kada to ovaj odbor odobri.


Ocjene odbora o mogućem sukobu interesa temelje se isključivo na izjavama o interesima kandidata za povjerenike. U slučaju da se utvrdi sukob interesa, odbor može predložiti kandidatu rješenje za njegovo otklanjanje, a u krajnjem slučaju može zaključiti da kandidat ne može biti povjerenik.




Prilikom formiranja sadašnjeg sastava Komisije 2019. godine, dvoje kandidata nije prošlo taj prvi test. Zbog sumnji u sukob interesa, Odbor za pravna pitanja odbio je kandidate iz Mađarske (Laszlo Trócsányi) i Rumunjske (Rovana Plumb).


Odbor za pravne poslove ima rok do 18. listopada za dovršetak postupka provjere eventualnog sukoba interesa.


Pozitivna ocjena u tom postupku ključni je preduvjet za početak saslušanja povjerenika koji će trajati od 4. do 12. studenoga. Dnevno će se moći obaviti ukupno šest saslušanja. Po dva saslušanja obavljat će se istodobno, dva ujutro, dva popodne i dva navečer.


Konferencija predsjednika Europskog parlamenta, koja uključuje predsjednicu i šefove zastupničkih klubova, u srijedu je odredila pred kojim će se odborima saslušavati pojedini kandidati za povjerenike.


Hrvatska kandidatkinja, Dubravka Šuica, koja je predložena za povjerenicu za Sredozemlje, bit će saslušana pred Odborom za vanjske poslove.


Točni datumi kada će koji kandidati biti saslušani bit će poznat sljedeći tjedan.


Saslušanja se obavljaju pred jednim ili kombinacijom više parlamentarnih odbora, ovisno o resoru za koji je predložen pojedini kandidata. Predviđeno trajanje saslušanja je tri sata.


Nakon svakog saslušanja, sastaju se koordinatori zastupničkih klubova zaduženi za saslušanja. Oni mogu jednoglasno odbiti kandidata, a za pozitivnu ocjenu potrebno je imati glasove dvije trećine koordinatora. Ako nema dvotrećinske većine, onda čelnici odbora, jednog ili više njih, pred kojim je obavljeno saslušanje te koordinatori, imaju nekoliko opcija. Mogu zatražiti postavljanje dodatna pitanja na koja kandidat za povjerenika može odgovoriti pisanim putem. Također mogu predložiti dodatno saslušanje koje može trajati sat i pol.


Prijedlog o dodatnom saslušanju mora usvojiti Konferencija predsjednika Europskog parlamenta. Moguće je također kombinirati pisana pitanja i ako odgovori na njih ne budu zadovoljavajući, može se organizirati dodatno saslušanje.


Ako ni nakon dodatnog saslušanja ili dodatnih pisanih pitanja i dalje nema dvotrećinske većine koordinatora, onda se saziva odbor ili više odbora koji su sudjelovali u saslušanju kandidata za povjerenika. Tada članova toga ili tih odbora trebaju tajnim glasanjem odgovoriti na dva pitanja: ispunjava li predložen kandidat uvjete da bude član kolegija povjerenika i je li prikladan za resor za koji je predložen. Za prolazak je potrebna obična većina.


U Parlamentu kažu da je ostavljeno dovoljno vremena za saslušanja novih kandidata u slučaju da neki od njih ne prođu saslušanja ili ako u nekim slučajevima dođe do zamjene resora, da bi se na drugoj plenarnoj sjednici u studenom moglo glasati o cijeloj Komisiji.


Nakon što se završi cijeli postupak saslušanja, predsjednica Komisije može na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta predstaviti ekipu povjerenika i političke prioritete, nakon čega slijedi rasprava i glasanje. Bude li sve po planu, Komisija bi mogla biti izglasana u zadnjem tjednu studenoga i preuzeti dužnost 1. prosinca.