Pregled

Krk, Punat i Dobrinj objavili pozive za prijedloge javnih potreba u kulturi

Mladen Trinajstić

Foto TZ Krk

Foto TZ Krk



Listopad je posljednjih nekoliko godina, od kad je na snagu stupio važeći Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, period u kojem sve otočne jedinice lokalne samouprave u djelo provode postupke prikupljanja i vrednovanja programa i projekata koje im, s ciljem osiguravanja financijskih sredstva za rad u idućoj godini, u pripisanim rokovima i u “zadanim” im oblicima prijavljuju predstavnici udruga i organizacija u kulturi.


Spomenuti se postupak, podsjetimo, provodi odvojeno od sličnog modela kojim lokalne jedinice osiguravaju financijska sredstva za rad sportskih klubova i udruga sa svoga područja, a koje sličan “proces” osmišljavanja i kandidiranja svojih programskih aktivnosti za naredno razdoblje polaze početkom svake nove kalendarske, a time i proračunske godine.


Ovih su dana Javne pozive za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2025. godinu već objavili predstavnici Grada Krka te Općina Punat i Dobrinj, a za očekivati je da će se sličnim pozivima organizatorima i provoditeljima kulturnih aktivnosti među građanstvom, posebice djecom i mladima, uskoro oglasiti i preostali otočni “općinari”.




Kako nam je prezentirano od predstavnika lokalnih uprava koje su već pokrenule spomenute “procedure”, rokovi do kojih se kulturnjaci svojim glavnim financijerima ovog puta moraju obratiti dostavljanjem sve pripisane dokumentacije zacrtani su do 31. listopada, što se Grada Krka i Općine Dobrinj tiče, odnosno do 4. studenog za kad je definiran krajnji rok za dostavu traženih proračunskih i programskih obrazaca od Općine Punat.


Što se krčke Gradske uprave tiče, još u postupku pripreme sad i službeno objavljenoga javnog poziva predstavljeno nam je da će se u 2025. godini osjetno povećati stavka kojom se iz Gradskog proračuna financiraju aktivnosti i programi krčkih “kulturnjaka”, folklornih i kulturnih udruga te svih onih udruženja i organizacija koje svojim radom i nastupima obogaćuju i sadržajnijom čine kulturnu svakodnevicu stanovnika te otočne lokalne zajednice.


Doznali smo tako da će se za financiranje javnih potreba u kulturi dogodine uvećati ukupan proračunski budžet, i to s ovogodišnjih 110 tisuća eura, na 125 tisuća eura, koliko će svima biti na raspolaganju u 2025. godini.


Sredstva osigurana za financiranje javnih potreba u kulturi namijenjena su potpori programima i projektima te aktivnostima i manifestacijama u kulturi od interesa za Grad Krk.


Na natječaj su pozvani aplicirati predstavnici udruga, samostalni umjetnici i druge fizičke osobe koje djeluju u područjima kulturno-umjetničkog amaterizma (glazbenog i folklornog), glazbene, glazbeno-scenske i scenske umjetnosti, vizualnih umjetnosti i novih umjetničkih praksi te poticanja književnog stvaralaštva, valorizacije i prezentacije povijesnog, kulturno-umjetničkog, folklornog i etnografskog nasljeđa, a sredstva će se naći i za “redovne” djelatnosti udruga u kulturi.


U procesu vrednovanja prijavljenih programa i projekata posebna pozornost bit će posvećena ispunjavanju prioriteta i ciljeva kulturnog razvitka, odnosno razini kvalitete i stručne utemeljenosti programa, uključenosti lokalne zajednice, ekonomičnosti te kontinuitetu i uspješnosti u djelovanju predlagatelja programa i projekata.


Prijavljene će programe razmatrati i vrednovati stručno povjerenstvo slijedeći opće prioritete i ciljeve Javnog poziva, kao i specifičnosti svakog područja umjetničkog i kulturnog djelovanja.


Na temelju prijedloga povjerenstva, gradonačelnik Grada Krka donijeti će odluku o dodjeli financijskih sredstava s popisom odobrenih ali i onih odbijenih programa.


Istaknuto je i da će pri stručnom vrednovanju podnesenih prijava temeljni kriteriji raspodjele proračunskih sredstava za tu namjenu biti kvaliteta ponuđenih programa ili projekata, njihov značaj za očuvanje kulturne i povijesne baštine te kulturnog i kulturalnog identiteta grada i otoka Krka, inovativnost u sadržajnom i koncepcijskom smislu ali i ekonomičnost, kontinuitet te održivost projekata ili programa.


Također, važna će mjerila u prihvaćanju prijava i raspoređivanju sredstava iz javnih izvora biti i promicanje programa za djecu i mlade te njihovo uključivanje u programske i projektne aktivnosti, udio sufinanciranja ponuđenih programa iz drugih izvora financiranja te promicanje međunarodne kulturne suradnje.