Novinarska grupa

Buduće novinarke, danas učenice SŠ dr. Antuna Barca iz Crikvenice posjetile Novi list

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan



Novinarska grupa, sedam učenica Srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenice pod vodstvom prof. Iris Mrzljak posjetila je Novi list.


S obzirom da se radi o učenicima trećih razreda nekoliko usmjerenja te škole, posjet je bio dijelom usmjeren i prema mogućoj budućoj profesionalnoj orijentaciji, iako su razgovori koji su vodili s novinarima i urednicima bili uglavnom etičkog i zanatskog sadržaja.


Svakako, s obzirom da se kako u slučaju profesorica, s njima je bila i prof. Andrea Gašparović, tako i učenica radi o isključivo o pripadnicama digitalnih generacija, poprilično zabune u današnje poimanje medija unosi činjenica da im je tisak skoro potpuno nepoznat.




Naime, dominantni model njihovog informiranja je onaj koji dolazi s društvenih mreža.


Ono što je u svemu ipak bilo najvažnije, razjasniti je pojam zanatske profesionalnosti novinara, kao i etičnosti pisanja i izvješćivanja unutar bilo kakve medijske forme.


Gledano na njihovu profesionalnu orijentaciju, dominantno se zanimanje kreće oko fakulteta na kojima se stječu znanja potrebna današnjoj strukturi gospodarstva Primorsko-goranske županije i Crikvenice.


Ono što veseli je činjenica da je današnjim mladim generacijama, što su nam potvrdile članice novinarske skupine “Barca”, puno bliži, jasniji pojmovi volontiranja kao rada za opće dobro, osuđivanje nasilja – bilo vršnjačkog ili spolnog – kao i svijest da su nam u startu svima šanse za uspjeh kao i pravo na njega jednaki, bez obzira na bilo kakve razlike.


Tehnološki, najbliža su im medijska forma kratki video izvještaji, koje i sami unutar školskih aktivnosti prakticiraju, a s obzirom da su nam na dar donijeli i primjerak “Barca”, svog srednjoškolskog časopisa, veseli da imaju mnogo karakteristika potrebnih da bi postali novinarkama i novinarima.


Ne možda u formama koje im nisu bliske, ali svakako su osobe koje žele oblikovati javno mnijenje na ispravan, etičan način.


Prolaskom kroz Novi list na način kao to čini vijest – novinarski, urednički i na kraju grafički – ipak su dobili uvid u ono što bismo danas već mogli definirati – medijem kakvi su nekad bili.


S druge strane, s obzirom da Novi list ima i svoje elektronske forme, pa tako i pravi mali televizijski studio, bilo je razvidno kako ta “prošlost” svakako ima i svoju budućnost.


U kojoj se i sami, polaznici novinarske grupe SŠ dr. Antuna Barca, mogu naći kao budući novinari Novog lista.


Kako bi dobili potpuni uvid u današnju riječki medijsku sliku, nakon Novog lista posjetili su Radio Rijeku i Kanal Ri.