MZO

Predstavljen prijedlog Zakona o proglašenju parka prirode „Zagorske gore”

Hina



Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije organiziralo je u četvrtak u Varaždinu javno izlaganje prijedloga Zakona o proglašenju Parka prirode „Zagorske gore”, čije je područje bogato rijetkim vrstama flore i faune, špiljama, kao i dvorcima i ljetnikovcima.


Riječ je o području koje obuhvaća više od 30.000 metara četvornih i proteže se kroz pet gradova i devet općina u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, objavljeno je u četvrtak.


Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković istaknula je da područje Ivanščice, Strahinjščice, Maceljske gore, Ravne gore i Bednjanskoga kraja svjedoči o bogatoj i burnoj geološkoj povijesti.




„Sa svojim staništima, nalazištima, vrijednim i rijetkim vrstama flore i faune, krasnim dvorcima, ljetnikovcima, ladanjskim imanjima, špiljama, spomenicima prirode i mnogočemu drugome zaslužuje dobiti poseban zakonski okvir koji će nadaleko promovirati vrijednosti i ljepotu Zagorja”, kazala je Vučković.


Inicijativu o zaštiti pokrenuo Habijan


Inicijativu o zaštiti i Parku prirode Zagorske gore prvi je prije četiri godine pokrenuo Varaždinac, Damir Habijan, aktualni ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije


„Drago mi je što su je podržali svi relevantni politički dionici i što smo na tome radili svi zajedno te ćemo na sjeveru Hrvatske imati prvi park prirode, a 13. u Hrvatskoj. Nadam se da će početkom sljedeće godine Zakon biti u proceduri i dobiti podršku u Hrvatskome saboru”, rekao je Habijan.


Varaždinski župan Anđelko Stričak kazao je kako će dodatna zaštita ovog područja kategorijom parka prirode doprinijeti očuvanju prirodnih vrijednosti, ali i razvoju toga kraja.


„Uvjeren sam da će ‘Zagorske gore’ biti ne samo jedan od poznatijih parkova prirode, nego i jedan od najposjećenijih budući da je jedinstven i po tome da se u njemu nalaze tri iznimna lokaliteta – dvorac Trakošćan, špilja Vindija i ugasli vulkan Gaveznica”, istaknuo je Stričak.


Izlaganje o vrijednostima i karakteristikama područja budućeg parka prirode „Zagorske gore” održao je ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva Aljoša Duplić.