Kanoćal

Radosti kapitalizma i predstavničke demokracije

Damir Cupać

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Do sada smo nekoliko godina živjeli u socijalizmu. Sada je opet vrijeme da se prepustimo čarima slobodnog tržišta

placeholder


Eto, s jeseni nam se kapitalizam vraća na velika vrata. Tko ne vjeruje, neka pogleda račune za struju, plin ili toplinsku energiju kada budu ubačeni u poštanske sandučiće sredinom studenoga ove godine. Do sada smo nekoliko godina živjeli u socijalizmu. Ne voli to tako naša Vlada zvati, to Banski dvori nazivaju državnim intervencionizmom kako bi se zadržala socijalna kohezija u vremenu opterećenom energetskom krizom koja je rezultat zeznute geopolitičke situacije. Nekoliko godina je državna vlast donosila paket mjera koji je uključivao subvencije za energente zahvaljujući čemu je njihova cijena ostala podnošljiva. Sada je opet vrijeme da se prepustimo čarima slobodnog tržišta. Kažu u Vladi da je vrijeme jeftine energije odavno prošlo, a ministar gospodarstva Ante Šušnjar poručuje da se nitko ne treba previše brinuti jer će računi poskupjeti pet eura, a to su samo dvije kave u ugostiteljskim objektima.


Na istoj liniji s ministrom su i u Gradu Rijeci. Oni su jedva dočekali deregulaciju i najavili poskupljenje toplinske enrgije za 10 posto. S tim da se očekuje i poskupljenje cijene plina. Valja razumjeti Energo koji se našao u teškoj poslovnoj situaciji krajem prošle godine pa je stvar morala biti spašena dokapitalizacijom iz gradskog proračuna kako ova gradska tvrtka ne bi krahirala zbog prevelikih kreditnih obveza. I zbog činjenice da su na natječaju bili izgubili posao opskrbljivanja građana Rijeke plinom, a koji su u obvezi javne usluge. U međuvremenu su na natječaju koji je okončan prije nekoliko mjeseci taj posao opet dobili čime se stvaraju preduvjeti za novi poslovni uzlet Energa. Da bi to bilo tako, građani se ne bi trebali previše uzrujavati jer za ponovnu uspostavu kapitalizma, kada je riječ o energentima, dovoljno je izdvojiti, kako je izračunao ministar Šušnjar, oko pet eura mjesečno. Mala je to cijena da bi se odmakli od državnog intervencionizma kojemu smo bili izloženi zadnjih nekoliko godina.


U Energu imaju još jedan razlog za slavlje. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se o poslovanju gradskih poduzeća, a jedno od onih čije je izvješće o poslovanju dobilo zeleno svjetlo gradskog parlamenta je i Energo. Direktor Energa Marko Križanec bio je u šoku jer je tvrtka kojoj je na čelu godinama dobivala kritike i nedovoljno glasova za prihvaćanje izvješća o poslovanju. Nezavisna vijećnica Iva Rinčić prije točaka o poslovanju gradskih tvrtki pitala je riječkog gradonačelnika Marka Filipovića hoće li biti sankcije i kakve će one biti u slučaju da ne prođu izvješća komunalnih poduzeća. Filipović je odgovorio da nije vidovit jer će rezultat glasanja pokazati kako stvari stoje. Nema nikakve sumnje da je vijećnica Rinčić bila uvjerena da gradski parlament ni u jednoj kombinaciji ne može amenovati raspad komunalnog sustava.




No na djelo je stupio teatar apsurda, kako je gradski parlament nazvao gradski vijećnik HDZ-a Josip Ostrogović. Ne samo da je prošlo izvješće Energa, nego je prošlo i izvješće Rijeka plusa. Tvrtke koja je s pravom žestoko kritizirana zbog, za sada, promašene investicije izgradnje parkirališta Srednja Delta. Kao što je i odluka o zatvaranju tržnice u paviljonu na Brajdi i zakupu Paviljona I na centralnoj placi izazvala negodovanje, a što je poslovna odluka Rijeka plusa i direktora Željka Smojvera. Konstelacija snaga u Gradskom vijeću je takva da je bilo realno očekivati da izvješće neće proći. U slučaju da većina vijećnika bude u Gradskoj vijećnici. Budući da se aktivirao teatar apsurda, vijećnica se ispraznila, a za prolaz Smojverovog izvješća bili su dovoljni glasovi SDP-ove koalicije. Većina oporbenih vijećnika nije bila u vijećničkim klupama. Pa je bilo moguće i amenovanje poslovanja Poslovnih sustava, jedine gradske tvrtke koja je poslovala s gubitkom u 2023. godini. Inače, Rijeka plus i Poslovni sustav su najmlađe gradske tvrtke koje su osnovane tijekom reorganizacije komunalnog sustava. Njihovo poslovanje svjedoči da je ta reorganizacija bila promašena. Ali ne treba time razbijati glavu. Ako zapne, uvijek se može usluga na državnoj i lokalnoj razini povećati za pet eura. Što je mala cijena koju građani trebaju platiti da bi živjeli u kapitalizmu, a ne u mrskom socijalizmu s državnim intervencionizmom.