OPĆINA NIJE OBAVIJEŠTENA

Uz srednjovjekovnu crkvicu osvanuo novi odašiljač, brojni Brodmoravičani na nogama zbog gradnje repetitora

Marinko Krmpotić

Priča se o mogućoj peticiji koju namjeravaju pokrenuti mještani sela Kuti, a spominjala se i mogućnost organiziranja referenduma. Bit ćemo uz inicijativu mještana i voljeli bismo da se odašiljač izmjesti, rekao je načelnik Mario Šutej



BROD MORAVICE – Crkvica sv. Andrije na brdu Parag iznad Brod Moravica zbog svoje dugovječnosti vrlo je vrijedan dio sakralne baštine brodmoravičkog i goranskog područja, a zbog svog položaja i izgleda na jedan je način i simbol tog područja. Nažalost, od ovog ljeta uz tu je, još u srednjem vijeku izgrađenu crkvicu »osvanuo« repetitor, simbol modernog doba i telekomunikacijskog razvoja. Lokacija je, s obzirom na zakonitosti širenja signala mobilnih uređaja logična, ali nimalo logično nije da se taj novi odašiljač smješta kraj jednog od najznačajnijih spomenika povijesti vjere ovih prostora. Naravno, mnogi su stanovnici ovog kraja nezadovoljni, a o čemu je riječ, najprije smo upitali Maria Šuteja, načelnika Brod Moravica koji nam je rekao da ovaj odašiljač gradi Telemach.


Privatno vlasništvo


– Naglašavam kako je sve skupa napravljeno bez ikakvog znanja nas kao lokalne samouprave. Čim smo saznali za te radove, tražili smo od izvođača i nalogodavaca da nam kažu o čemu se radi. Saznali smo da je riječ o repetitoru koji postavlja Telemach koji je otkupio ili iznajmio to zemljište koje je u privatnom vlasništvu. Navodno su kod nadležnih institucija ishodovali sve potrebne dozvole vezane uz zračenje i zaštitu okoliša. Dakle, mi nismo, kako tvrde neki neki mještani, umiješani u to.





Telemach je, koliko je meni poznato, za izradu ceste tražio i dobio dozvolu Hrvatskih šuma jer se cesta nalazi na njihovom zemjištu, a dio dozvola dobili su i od crkve koja je također vlasnik zemljišta na toj lokaciji. Tek kad je, bez našeg znanja, krenula gradnja počele su priče i počelo se prozivati nas pa smo angažirali i pravnika koji tvrdi da nas iz Telemacha zaista i nisu morali kontaktirati jer se u gradnju bez znanja lokalne samouprave može ići jer je riječ o gradnji na privatnom vlasništvu na kojem se, uz suglasnost vlasnika, može postaviti građevina koja nema zidove. Tako tvrde pravnici, a dio mještana je nezadovoljan, ali ima i onih koji se ne protive gradnji jer će sada signal mobilnih uređaja biti puno bolji. Osobno mi to što se dogodilo nije drago. Definitivno je izgled općine narušen jer se repetitor nalazi na, iz mjesta svima vidljivoj lokaciji, i uz crkvicu koja je jedan od simbola Brod Moravica. Priča se o mogućoj peticiji koju namjeravaju pokrenuti mještani sela Kuti, a spominjala se i mogućnost organiziranja referenduma. Svakako ćemo biti uz inicijativu mještana i voljeli bismo da se odašiljač izmjesti – rekao je načelnik Šutej, dodavši da odašiljač još nije u funkciji jer radovi još nisu gotovi, a po završetku će, obećali su izvođači, kad je riječ o poslovima na infrastrukturi i oštećenom okolišu, sve biti dovedeno u prvobitno stanje.


Postoji problem


No, problem je, dojam je, puno veći od trenutačnog poprilično mirnog stanja. Naime, odašiljač je podignut na području koje ima status zaštićenog kulturnog dobra, odnosno crkvica sv. Andrije i cijelo to područje je etnozona koja je u službenim dokumentima Ministarstva kulture označena šifrom RRI-0222-1978 te nazvana Etnozona sv. Andrija – Kuti Kulturnopovijesna cjelina. U pojašnjenju tog statusa na službenim stranicama Ministarstva kulture piše – Etnozona sv. Andrije obuhvaća lokaciju Vrh sv. Andrije s istoimenom kapelicom iz prve polovine 17. stoljeća te područje užeg i šireg okoliša okupljenog između sela Kuti i Brod Moravica. Kapelica sv. Andrije zavjetna je kapelica povodom stočne kuge, poligonalne apside, zvonika na preslicu. Građena je od kamena, a prekrivena drvenom građom. Okoliš čine pašnjaci, sjenokoše i njive. Zaštićena cjelina dokumentira povijest brodomoravčkog kraja iz 17. stoljeća, u širem društvenom smislu.


Štoviše, uz spomenutu crkvicu i susjedni prostor naselja Kuti također je proglašen etnozonom (RRI-0395-1976. Etnozona Kuti – Brod Moravice Gornji Kuti) za koju se kaže – Etnozona Kuti obuhvaća selo Kuti s poljoprivrednim neposrednim okolišem. Selo se nalazi u brodomoravičkom kraju na raskrižju puteva koji vode od Lujzinske ceste prema Kupskoj dolini i od Lukovdola prema Brodu na Kupi. Sastoji se od niza kuća pretežno zidanih kamenom s drvenim dijelovima skošenog krovišta. Do polovine 19. stoljeća seoski prostor obuhvaćao je niz kuća s okućnicom koje su se kasnijim gradnjama upotpunile u zbijeni niz objekata orijentiranih na ulicu. Okoliš čine oranice i sjenokoše. U široj okolini nalazi se kamena nadsvođena zavjetna kapela sv. Andrije, piše na službenim stranicama Ministarstva kulture RH.


Zahtjev nije podnesen


Vođeni ovim odrednicama obratili smo se nadležnom ministarstvu s pitanjima znaju li za gradnju ovog objekta te je li ih ulagač, izvođač radova ili bilo tko drugi obavijestio o izgradnji na zaštićenom etnopodručju. Glasnogovornica Renata Margetić Urlić poslala nam je odgovor u kojem stoji: »Slijedom Vašeg upita, a prema podacima Konzervatorskog odjela u Rijeci, obavještavamo Vas da Etnozona sv. Andrije obuhvaća lokaciju Vrh sv. Andrije s istoimenom kapelicom iz prve polovine 17. stoljeća te područje užeg i šireg okoliša između sela Kuti i Brod Moravice. Uvidom u dokumentaciju, utvrđeno je da za zahvat koji navodite, investitor nije podnio zahtjev ni izravno u Konzervatorskom odjelu u Rijeci niti putem sustava e-Dozvola Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša (ispostava Delnice) Primorsko-goranske županije. Podsjećamo, prije početka radova unutar zaštićene zone, investitori su obavezni ishoditi zakonom propisane akte temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i Zakona o gradnji. Stoga, ukoliko su radovi izvedeni u suprotnosti s važećim zakonima, nakon izvida stanja na terenu, Konzervatorski odjel u Rijeci će pokrenuti daljnji postupak«, napisala je glasnogovornica Ministarstva kulture i medija RH.


Neozbiljan pristup


Reakcija Ministarstva kulture i medija pokazuje kako se cijelom poslu prišlo prilično neozbiljno, komentirao je naše pitanje o najavi dolaska državne inspekcije načelnik Mario Šutej.


– Dakle, nisu obavijestili ni nas, ni nadležno Ministarstvo. Za gradnju na zaštićenim područjima mora se tražiti dozvola i općine i županije i nadležnog ministarstva. Ništa od toga, čini se, nije učinjeno. Pričekat ćemo dolazak državne inspekcije i onda vidjeti što dalje. Mi u osnovi nismo protiv odašiljača, ali ne na ovoj lokaciji. Vidjet ćemo može li se naći neka nova lokacija, a s ove ga, kako stvari sada stoje, vjerojatno treba izmjestiti – rekao je Šutej, dodavši da su pokušaji Općine Brod Moravice da stupi u kontakt s Telemachom redovno bili neuspješni. Naravno, i mi smo pokušali stupiti u kontakt s njima te na e-mail poslali upit i odgovor ćemo objaviti čim stigne.


Odgovor Telemacha


Nakon objave teksta javili su nam se iz Telemacha. Kažu da za odašiljač imaju sve potrebne suglasnosti i odobrenja.


“Telemach za navedenu lokaciju ima sve potrebne suglasnosti i odobrenja nadležnih tijela te je antenski stup postavljen u skladu sa svim propisima koji se primjenjuju u Hrvatskoj za izgradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture.


Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, ispostava Delnice, odredio je devet javnopravnih tijela za ishođenje posebnih uvjeta i ona uključuju Općinu Brod Moravice.


Od spomenutih nadležnih tijela projektant je ishodio posebne uvjete kao i potvrde na glavni projekt. Napominjemo da izgradnji infrastrukture u Telemachu pristupamo temeljem važećih propisa.


Prije puštanja u rad u Telemachu sve procedure provodimo u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, na temelju kojih Ministarstvo zdravstva izdaje suglasnost za postavljanje te rješenje za uporabu.


Važno je naglasiti kako Telemach investira značajna sredstva u izgradnju mobilne mreže kako bi omogućio dobar signal u ruralnim i teže dostupnim područjima i tako omogućio kvalitetnu komunikaciju za sve privatne i poslovne korisnike, ali i osigurao uvjete neophodne za daljnji društveni i gospodarski razvoj spomenutih područja.


Od iznimne je važnosti da su te investicije sigurne, na način da nadležna tijela poštuju propisane procedure temeljem kojih se pristupa izgradnji.”, piše u dopisu iz Telemacha.


Cjelovit odgovor Telemacha pročitajte OVDJE.


Telemah se javio oko odašiljača kraj crkvice u Brod Moravicama: Imamo sve suglasnosti i odobrenja