OKRUGLI STOL

Košarka i diplomacija mogu zajedno, sport je neutralna zona dijaloga

Vladimir Mrvoš

Foto M. ĐEKIĆ

Foto M. ĐEKIĆ

Predstavljeni su brojni primjeri, poput prosvjeda Stojka Vrankovića i Dražena Petrovića ispred zgrade Ujedinjenih naroda 1991. u New Yorku



RIJEKA – Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održan je okrugli stol na temu »Košarka i sportska diplomacija«. Događaj je organizirao Zavod za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju PRAVRI-a i Jean Monnet katedra te Centar za sport Sveučilišta u Rijeci, na čelu s predstojnikom izv. prof. dr. sc. Vanjom Smokvinom. Okrugli stol je organiziran i kao uvodno predavanje studentima Pravnog fakulteta te dolaznim stranima, Erasmus + studentima iz kolegija Sportsko pravo, politike u sportu i sportska diplomacija EU-a.


Pozdravne riječi na početku okruglog stola uputili su prof. dr. sc. Dario Đerđa, dekan Pravnog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i Nikola Rukavina, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza.


Moćan alat


Izuzetno posjećen okrugli stol na kojem su bili gosti i panelisti Stojko Vranković, Aleksandar Petrović i Dalibor Bagarić, imao je širok krug tema, ali nit vodilja cijelog okruglog stola bila je sportska diplomacija.





Uvodno predavanje o sportskoj diplomaciji održao je Smokvina, koji je naglasio da se u svijetu punom sukoba i nesuglasica sportska diplomacija pojavljuje kao moćan alat za izgradnju međusobnog razumijevanja, mira i suradnje među narodima.


Ova vrsta diplomacije ne uključuje samo sportske događaje poput Olimpijskih igara ili Svjetskog prvenstva već i brojne inicijative, projekte i aktivnosti koje koriste sport kao sredstvo za postizanje mira, razvoja i ciljeva ljudskih prava.


Domaći keksi


– Sport često djeluje kao neutralna zona koja omogućuje susrete i dijaloge između zemalja koje su u sukobu. Početak ovog diplomatskog termina može se označiti s nazivom Ping Pong Diplomacy između Sjedinjenih Američkih Država i Kine iz 1970-ih godina koji pokazuje kako sportski događaji mogu otvoriti vrata diplomatskim odnosima između dviju zemalja. Kroz razmjenu sportaša dvije zemlje uspostavile su komunikaciju koja je dovela do normalizacije odnosa i na kraju do značajnih političkih promjena, rekao je Smokvina.


Sportske diplomacija ima potencijal za razvoj zajednice i društvenu integraciju, a može i potaknuti razvoj gospodarskih prilika, pa je tako naveden jedan hrvatski primjer.


– Domaći keksi postali su međunarodno poznati kada ih je jedna svjetska nogometna zvijezda u jednoj neformalnoj prilici »izreklamirala«, ali to nije iskorišteno na međunarodnom već samo na domaćem tržištu, rekao je Smokvina.


Sportska diplomacija moćan je način prevladavanja razlika među ljudima i državama. Stojko Vranković, Aleksandar Petrović i Dalibor Bagarić, koji su imali sjajne međunarodne karijere, prisjetili su se svojih sportskih početaka, ali i brojnih prilika da kao međunarodne sportske zvijezde sudjeluju u sportskoj diplomaciji.


Na okruglom stolu bilo je riječi o prosvjedu Stojka Vrankovića i Dražena Petrovića ispred zgrade UN-a 1991. u New Yorku, tijekom Domovinskog rata. Najviše riječi bilo je o Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, kada je Hrvatska igrala finalnu utakmicu s reprezentacijom SAD-a, koja se smatra najboljom košarkaškom momčadi svih vremena. Od 12 američkih igrača na popisu, 11 ih je primljeno u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Bila je to prva godina da je profesionalnim igračima dopušteno natjecanje na Olimpijskim igrama, a tada su mnogi i čuli za Hrvatsku jer je prijenos finala išao u 195 zemalja svijeta, i to je tipičan primjer sportske diplomacije, kada su mnogi u svijetu prvi put čuli riječ »Croatia«.


Vranković, Petrović i Bagarić, razgovarali su o hrvatskoj, europskoj i NBA košarci, kao i o tome da je američka u odnosu na europsku košarku nekada bila dominantna, ali da se razlike sve više smanjuju. Kada je riječ o hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji, poznati košarkaši naglasili su da se mora vratiti kult reprezentacije košarci, koji je nekad imala, a čiji je vrhunac bio danas daleke 1992. godine.