Sporna nagrada

Riječka i opatijska karatistica u središtu nezapamćenog skandala

Ivana Vaupotić

Ema Sgardelli i Ivana Bebek Bašić/Foto HKS

Ema Sgardelli i Ivana Bebek Bašić/Foto HKS

Ema Sgardelli za nagradu je nominirana zbog poteza tijekom polufinalne borbe Premier lige u Antalyji, koja joj, prema mišljenju nekadašnje europske prvakinje Jelene Kovačević Herrera, ne pripada



RIJEKA Riječanka Ema Sgardelli i Opatijka Jelena Kovačević Herrera našle su se u središtu nezapamćenog slučaja u hrvatskom sportu. Naime, Ema Sgardelli, prije nekoliko mjeseci okrunjena europska prvakinja u karateu u kategoriji do 50 kilograma, proglašena je dobitnicom nagrade za fair play koju dodjeljuje Europski fair play pokret, a koju bi trebala preuzeti 22. listopada na svečanosti u turskom Mersinu. Koja joj, prema mišljenju nekadašnje europske prvakinje Jelene Kovačević Herrera, ne pripada, o čemu se i javno oglasila i uzburkala dosad mirne vode hrvatskog karatea.


Jelena Kovačević Herrera Foto Arhiva NL


Ema Sgardelli za nagradu je nominirana zbog poteza tijekom polufinalne borbe Premier lige u Antalyji u kojoj je za protivnicu imala Venezuelanku Yorgelis Salazar, najbolju karatisticu na svjetskoj rang listi u kategoriji do 50 kilograma, koja se 14 sekundi prije kraja borbe ozlijedila zbog čega je riječka karatistica, prema objašnjenju Hrvatskog karate saveza, »pokazala pravu veličinu prekidajući meč, stavljajući fair play i dobrobit sporta ispred vlastite ambicije za pobjedom«.


Istina


– Ja sam svoje mišljenje s javnosti podijelila na svojim društvenim mrežama. Suočena sam s brojnim klevetama, bez da se itko pozabavio važnim pitanjima, što stoji u dokumentaciji u kojoj se Emu predlaže za nagradu, koji materijal potkrepljuje taj prijedlog te zašto ta organizacija sada raspravlja o tome ako je sve dostavljeno istina. Emu cijenim kao karatisticu i prvakinju, ali mi je žao da nisam imala priliku s njom dijeliti dres i reći joj da ne bi trebala primiti tu nagradu. Svatko može na Youtubeu pogledati njezin polufinalni meč i vidjeti da se Venezuelanka ozlijedila 14 sekundi prije kraja borbe kod vodstva 4:1 nakon Emine bacačke tehnike. Borba nije prekinuta, dapače, Ema se nastavila boriti i tražiti pobjedu, što joj nitko ne osporava. Dakle, nije stala kad se protivnica ozlijedila, već je stala u zadnjoj sekundi kada joj je pružila ruku. Ne prozivam Emu da je napravila nešto krivo, već me zanima da li se vjerodostojnost priče zbog koje je dobila nagradu, podudara s onime što se stvarno dogodilo. Temeljne vrijednosti fair playa su jasne i univerzalne, ne poznaju tko odakle dolazi ili tko je čiji prijatelj te sam u skladu s time rekla što mislim i to ću uvijek ponoviti.




Samo neka se kaže istina. To je jedino fair play u ovoj cijeloj priči. Istina neće biti drugačija jer netko sada mene kleveće i nastoji svoj propust zamaskirati pričom da rušim imidž hrvatskog karatea. Moj komentar na tu borbu ne može oduzeti nagradu koju je netko zaslužio, ako je napisao istinu kada je tu nagradu tražio – rekla je Jelena Kovačević Herrera.


Video


Karate Insights, svjetska zajednica posvećena karate obitelji, koju su u prosincu 2022. godine osnovali Gökhan Taner i Martin Kremser, objavila je video, autor kojega je Taner, s posljednje dvije sekunde meča u kojem karatistica Championa, koja se sprema za Svjetsko mlađeseniorsko prvenstvo, što će se od 9. do 13. listopada održati u Veneciji, a na kojem će braniti broncu osvojenu prije dvije godine u turskoj Konyji, pruža ruke svojoj protivnici.


– Ne želim tome pridavati važnost i dotičnoj gospođi davati medijsku pozornost. Ema tu nagradu nije tražila, niti nije isticala svoje dobro djelo. Netko je ocijenio da je to nagrada za fair play. Video Karate Insightsa je postao viralan, vidjelo ga je puno ljudi, ali Ema nema ništa s tim. Žalba govori o dotičnoj gospođi, a institucije će odlučiti što je, a što nije fer – poručila je Emina trenerica Ivana Bebek Bašić.