Dobrodošlica

Članovi Zajednice Talijana Lovran gostovali na Lošinju na poziv lokalne Zajednice Talijana

Radovan Trinajstić



Tridesetak članova Zajednice Talijana Lovran gostovalo je na Lošinju na poziv Zajednice Talijana Malog Lošinja. Dobrodošlicu gostima iz Lovrana ispred zgrade ZT Mali Lošinj izrazio je predsjednik Sanjin Zoretić, upoznavši ih sa radom i aktivnostima svoga članstva.


Svoj prvi organizirani boravak članova ZT Lovran u Malom Lošinju nastavljen je šetnjom i razgledavanjem središta grada. Istovremeno dio članstva sa zanimanjem je razgledao Muzej Apoksiomena.


Tu su se upoznali s postupkom otkrivanja i restauracije brončanog kipa drevnog grčkog atlete Apoksiomena starog više od 2.000 godina, a što je otkriven na morskom dnu u blizini otoka Lošinja te od 2016. godine plijeni pozornost brojnih turista i ljubitelja drevnih starina.




U večernjim satima u kongresnoj dvorani hotela “Aurora” održan je zajednički kulturno-zabavni program. Ovom druženju članova ZT Mali Lošinj i Lovran pridružilo se pedesetak članova ZT “Fulvio Tomizza” iz Umaga.



Dvojica članova ZT Lovran, Valter Tripar i Jerko Gudac izlozili su svoje likovne i foto radove na temu “More i šume ” na ulazu u dvoranu.


Nakon što je predsjednik ZT Mali Lošinj, Sanjin Zoretić pozdravio sve sudionike ovog susreta naglasio je značaj kojeg ima ovo druženje u cilju učvršćivanja veza među sunarodnjacima, mogućnost da se razmjenjuju iskustva u radu, te poboljšanje prijateljskih veza srodnih udruga talijanskih nacionalnih manjina u Hrvatskoj.


Program svečanosti otvorili su svojim nastupom članovi malog pjevačkog zbora “Vittorio Craglieto” ZT Mali Lošinj izvodeći nekoliko tradicijskih pjesama otoka Lošinja uz dirigenticu Antonelu Kunda.


Umaška Zajednica Talijana na početku svog programa predstavila se je s mladim članovima plesne grupe “Blue dream” u koreografiji Jelene Mrak.


Nakon toga uslijedio je nastup pjevačkog zbora pod vodstvom dirigenta Waltera Lo Nigra. Svoje raznovrsno prezentiranje Umažani, čija ZT broji oko 3.000 članova, uspješno su zaključili izvedbom talijanske komedije “Umaghesi a New York” koju je uvježbala Bruna Alessio Klemenc čije izvođenje je izmamilo puno smijeha i radosti svih prisutnih.



Ovaj dvosatni program zaključen je međusobnom razmjenom spomen darova što su ih obavili Sanjin Zoretić (M. Lošinj), Igor Prodan (Lovran) i Antonella Degrasi (Umag).


Drugog dana boravka na Lošinju, po lijepom danu i sveprisutnijom burom, Lovranci su razgledali znamenitosti i povijesne značajke pitoresknog gradića Velog Lošinja.


Pri povratku svojim kućama Umažani i Lovranci posjetili su grad Cres gdje im je ZT Cres upriličila prijateljski ručak. Ovaj susret na Cresu protekao je u veselom i raspjevanom ozračju pa su i razgovori za naredna druženja ovih članova brzo dogovoreni što će doprinijeti širenju međusobnih poznanstva i prijateljstva članova Talijanske manjine.


Realizaciju ovog dvodnevnog izleta ostvarena je uz financijsku pomoć Talijanske Unije Rijeka i uz potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.


– Ideja za održavanje ovog susreta triju udruga Zajednice Talijana u Malom Lošinju dogovorena je prije godinu dana uz punu podršku Talijanske Unije.


Okupljanje članova talijanske nacionalne manjine vrlo je važno i poželjno a sve u cilju boljih veza među sunarodnjacima.


Ovaj oblik susreta pomaže u razmjeni iskustava u radu, dogovaranju raznih oblika aktivnosti kao i za međusobna upoznavanja i širenja prijateljstva što je od posebnog značaja, rekao je predsjednik ZT Lovran Igor Prodan.