Od 7. listopada

Najavljen riječki Dječji tjedan, evo detalja bogatog programa životno-praktičnih vještina

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Pod motom “Ljubav djeci prije svega” od 7. do 13. listopada pod pokroviteljstvom Grada Rijeke obilježit će se Dječji tjedan i Međunarodni dan djeteta.


Tema brojnih edukativno-kreativnih aktivnosti koje su namijenjene djeci predškolskog i školskog uzrasta su životno-praktične i tradicionalne vještine, a što će se sve idućeg tjedna organizirati za predškolce i školarce na današnjoj su konferenciji za novinare najavile voditeljica Odsjeka za odgoj, obrazovanje i mlade Grada Rijeke Lana Golob, tajnica Udruge Društvo “Naša djeca” Svjetlana Mazaroli-Jurišić, Iva Volović iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Anita Hodak iz Prirodoslovnog muzeja te Josipa Verbanac iz Muzeja grada Rijeke.





Pomorski i povijesni muzej, prema najavama Volović, pripremio je radionice u sklopu edukativno-izložbenog programa “Bajkoteka” kroz koji se povezuje lokalna kulturno-povijesna baština s bezvremenskim bajkama braće Grimm, kao i radionicu “Čudotvornica”, dok je Društvo “Naša djeca”, kako je kazala Mazaroli-Jurišić, već danas u izlozima Grada Rijeke otvorilo izložbu radova “Lišće” učenika OŠ “Fran Franković” koji su uključeni u “Mlade čuvare okoliša”, a idući tjedan polaznicima na Korzu dijelit će se poruke djece, održat će se prva ovogodišnja sjednica Dječjeg foruma, kao i radionica izrade eko suvenira, a do 11. studenog provodi se i natječaj “Žir-pirakanta-drača” u koji se mogu uključiti svi građani pripremom brašna od plodova hrasta, pirakante i drača koje će se darovati potrebitima.


Prirodoslovni muzej, najavila je Hodak, za idući je tjedan pripremio radionice “Kakvo je vrijeme'”, “Muzejski ruksak” i “Životinjska igra”, a Muzej grada Rijeke održat će radionicu šivanja za djecu “Šivko” te kako je kazala Verbanac radionicu “Zaigraj tombolu”.


Foto Vedran Karuza


U bogat program obilježavanja Dječjeg tjedna nizom radionica i drugih dječjih aktivnosti uključili su se i Dom mladih, Gradska knjižnica Rijeka, Udruga za promicanje dobrobiti djece “Portić”, Čistoća d.o.o. s radionicom “Riperaj” te Astronomski centar Rijeka.


Radionice svih ustanova uključenih u obilježavanje Dječjeg tjedna za polaznike su, uz prethodnu najavu, besplatne, a svaka od ustanova na svojim je web stranicama objavila program koji će provoditi i opis radionica.


Kako je danas istaknuto Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija čiji je cilj usmjeriti pozornost javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati prigodne aktivnosti za djecu, pokrenuti nove akcije te poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom.