Predavanje

Ivan Ljubičić sportašima u Malom Lošinju: Federer nije razumio moj strah od gubitka svega

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić



O tome koje bi (radne) navike trebali razvijati i održavati sportaši koji žele biti uspješni, s tim da je velika većina uputa i savjeta primjenjiva i na razne druge djelatnosti, pred stotinjak posjetitelja u prizemlju zgrade Muzeja Apoksiomena govorili su teniski treneri Ivan Ljubičić i Izo Žunić, na predavanju u organizaciji Savjeta za sport Grada Malog Lošinja.


Ljubičić posljednjih godina na Lošinju vodi tenisku akademiju, a nakon velike profesionalne igračke karijere u tenisu, tijekom koje je stigao i do trećeg mjesta na ljestvici svjetskih profesionalaca, a s reprezentacijom Hrvatske osvojio je “Davis Cup”, počeo je raditi kao trener, godinama radeći s teniskim velikanom Rogerom Federerom.


Govorio je o vlastitim iskustvima, od dječačkih dana kada je iz rodne Banja Luke s obitelji morao izbjeći u Hrvatsku, preko teniskog razvoja u Italiji do igračko-trenerske profesionalne karijere.




“Federer me nije mogao razumjeti, kada sam mu objašnjavao da zbog trauma iz djetinjstva i danas imam strah da ću ostati bez svega, jer mi se to u životu već dogodilo”, rekao je Ljubičić, istaknuvši da su mu traume u novije vrijeme ostale od veće fizičke aktivnosti: “profesionalni sport nije zdrav, zdrava je rekreacija”.


Kao problem je naveo i “bolesne” ambicije pojedinih roditelja mladih sportaša, koji misle da će rezultat donijeti sreću: “Prava je sreća pobijediti samoga sebe”.


I dok je Ljubičić govorio “iz glave”, prvi predavač, Izo Žunić, istaknut u radu s tenisačicama, imao je prezentaciju s primjerima poznatih osoba, ne nužno iz svijeta sporta, koje su svoje minuse pretvorile u pluseve, a glavna teza bila mu je da razliku između vrhunskih i ostalih sportaša stvara vlastita perspektiva.


Uime organizatora, okupljene – a bilo ih je iz različitih sportskih klubova – pozdravili su predsjednik Savjeta za sport Tin Mrvac i gradonačelnica Ana Kučić, istaknuvši da je ideju za održavanjem predavanja dao Vilim Višak, teniski trener iz Malog Lošinja, koji sam nije mogao prisustvovati jer je u Kini s našim internacionalcem Marinom Čilićem.