Slavni motociklist

Na mjestu legendarne speedway utrke otkrivena spomen ploča posvećena Miki Šnjariću

Robert Šimonović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



Spomen ploča posvećena pokojnom Nikoli Miki Šnjariću, izvanrednom motociklistu, poznatom ugostitelju i uglednom političaru, otkrivena je danas ispred ulaza u nogometni stadion NK Crikvenice.


Ploča je postavljena u znak zahvalnosti za izniman doprinos Šnjarića razvoju i promociji grada Crikvenice, kao i u sjećanje na legendarne speedway utrke koje su se održavale upravo na mjestu današnjeg nogometnog stadiona, i to od 1952. do 1977. godine.


Inicijativa za postavljanje spomen ploče rezultat je suradnje između Grada Crikvenice i Ivana Laftera, dugogodišnjeg kroničara i auto-moto dužnosnika, odnosno glavnog tajnika Hrvatskog motociklističkog saveza.


Promotor Crikvenice




Uz Ivana Laftera, otkrivanju spomen ploče nazočio je i Šnjarićev nećak, koji s njime dijeli isto ime i prezime, kao i nova pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Crikvenice Martina Tomašić Smoljan.



Nova pročelnica kazala je kako je Nikola Šnjarić, osim što je bio vrhunski motociklist, ugostitelj i političar, bio i veliki promotor grada Crikvenice, kako u Hrvatskoj, tako i izvan granica naše države.


Zahvalila je inicijatoru Lafteru i nećaku Nikoli Šnjariću na suradnji. Ivica Lafter također je iskazao zahvalnost Gradu Crikvenici na podršci, budući da je Mika, kako kaže Lafter, neizmjerno volio Crikvenicu.


Lafter je okupljenima pokazao i fotografiju snimljenu davne 1970. godine, na kojoj su prikazani “velikani našeg auto-moto športa”, Nikola Šnjarić i Nikola Bošković Brada.


Uz Ivana Laftera i Nikolu Šnjarića, otkrivanju spomen ploče nazočio je i Šnjarićev prijatelj Krunoslav Dujmić, koji je osnovao Old timer klub u Ogulinu, jedan od prvih takvih u Hrvatskoj.



– Miku sam osobno poznavao jako dobro, učio me puno toga o utrkama, motorima… Zadnja trka mu je bila baš u Ogulinu. Došao je na svom čuvenom motoru Puch, ali mu je tom prilikom “crknuo” pa je odvozio trku na mojem motoru.


Trku je odvozio baš na svoj rođendan. Motoru je ostao odan do kraja života i zaista je cijeloga sebe dao za motociklizam, kazao je Dujmić.


Mikin nećak Nikola Šnarić također je često puta zajedno sa svojim istoimenjakom pohodio utrke.


– To su jako lijepa sjećanja. Kasnije sam počeo ploviti pa sam sve manje bio prisutan, ali o Nikoli mogu govoriti samo pozitivno, kazao je Šnjarić.


Kralj hrvatskih mototrkališta


Nikola Mika Šnjarić rodio se 3. kolovoza 1919. godine, a preminuo 17. siječnja 2008. godine. Karijeru je započeo 30-ih godina prošlog stoljeća te se aktivno natjecao sve do 1976. godine.


Bio je “kralj hrvatskih mototrkališta”, a osobito se proslavio vožnjama na motortrkalištu u Črnomercu i Miramareu, trkalištu podignutom 1932. godine na zagrebačkoj Miramarskoj cesti.


Natjecao se u kategoriji 125 ccm, a vozio je Pucha. Strast vožnje zadržao je do u duboku starost, vozeći motor više od 50 godina. Šnjarić je bio i organizator utrka, a sudjelovao je i na međunarodnim natjecanjima.


Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima i Nagrade za životno djelo Grada Crikvenice te Plakete Hrvatskog oldtimerskog saveza za doprinos razvoju motociklizma.


Njegov doprinos motociklizmu prepoznat je i izvan granica Hrvatske te je odlikovan od strane autoklubova iz Austrije, Njemačke, Italije, pa čak i Argentine te Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Mika je bio osnivač i predsjednik Hrvatskog moto kluba Crikvenica. Motociklistički as ovog je ljeta posmrtno, u povodu njegova rođendana i 100. obljetnice motociklizma u Hrvatskoj, dobio poštanski žig i dopisnicu.