Renomirani ansambl

Glenn Miller Orchestra ove nedjelje u “Zajcu”: Veliki šou u kojem će publika uživati

Sandy Uran

Glenn Miller Orchestra / Foto Promo

Glenn Miller Orchestra / Foto Promo

Renomirani glazbeni ansambl nastupit će na donatorskom koncertu »Harmonija podrške«, u organizaciji riječke Udruge Srce za nju



Ove nedjelje u 19.30 u HNK-u Ivana pl. Zajca bit će održan donatorski koncert naziva punog simbolike »Harmonija podrške«, u organizaciji riječke Udruge Srce za nju, na kojem će nastupiti renomirani Glenn Miller Orchestra.


U Mjesecu borbe protiv raka dojke ružičasta boja će zasvijetliti kazalištem uz taktove swinga.


Humano djelo


Donosimo pojedinosti o tom poznatom orkestru koji će razveseliti publiku koja će kupnjom ulaznice za koncert učiniti i humano djelo.




Glazbena atrakcija Glenn Miller Orchestra prvo pojavljivanje zabilježila je 1985. godine, otkad su nastupili više od pet i pol tisuća puta, pred otprilike pet milijuna ljudi, a ovo će biti njihov prvi koncert u Rijeci.


Kazalište će kao i prošle godine zasvijetliti u ružičastoj boji u znak podrške ženama koje boluju od raka dojke te svim bolesnim ženama koje vode bitku za svoje zdravlje, doznajemo iz najave.


Podsjetimo, Udruga Srce za nju pomaže ženama oboljelima od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti. A rak dojke najčešća je maligna bolest kod žena, i upravo u listopadu, Mjesecu borbe protiv raka dojke, Udruga ženama šalje snažnu poruku o važnosti redovitih pregleda dojki s naglaskom da nam svima zdravlje mora biti na prvom mjestu.


Kako doznajemo, već na samom početku programa pozornica će postati prava plesna arena kada ćemo se vratiti u doba kad je nastao jedan od najkozmopolitskijih, najopuštenijih i najzaraznijih glazbenih stilova svih vremena – swing.


Zbog prepoznatljivog, iznimno harmoničnog, a istovremeno uzbuđujućeg zvuka, oživljavaju se vječni svjetski hitovi poput »Moonlight Serenade«, »In the Mood«, »Rhapsodie In Blue«, »Leroy Brown«, »Sentimental Journey« i mnogi drugi.



– Trudimo se svirati glazbu koja je obilježila to razdoblje na isti način kao Glenn Miller. Nije to kopiranje, ali bilo bi vrlo čudno, i za publiku i za bend, svirati modernu, naprimjer diskoverziju »In The Mood«.


Ni publika ni bend ne bi uživali u takvom nastupu kazao je Wil Salden, voditelj Glenn Miller Orchestra.


U povodu koncerta u Rijeci, gdje orkestar svira prvi puta, u videoporuci koja se nalazi na stranicama Udruge Srce za nju, rekao je:


– Dođite, bit će to veliki šou u kojem će publika uživati, u to sam siguran.


Izvanredni glazbenici


Jedinstveni zvuk Glenn Miller Orchestra u big band sastavu posebno dolazi do izražaja zahvaljujući brojnim puhačima te otkriva izuzetnu stručnost izvanrednih glazbenika.


Premda je prvotno orkestar osnovan prije 85 godina, on svojm nastupima glazbeni svijet i dalje obogaćuje nezaboravnim melodijama i aranžmanima.


Ravnatelj Wil Salden ima licencu vođenja orkestra za Europu, a ujedno je osmislio njihov novi program naslovljen »Best of… Glenn Miller Orchestra« te se tako scena u kojoj nastupa orkestar pretvara u hram swinga i donosi publici najbolje melodije tridesetih i četerdesetih godina prošloga stoljeća, sa zanimljivim aranžmanima podaruje im novo ruho.


Bilo je to upravo tijekom tih godina kada je utemeljen swing. Upravo zbog te osebujne i iznimno harmonične baze, ali istovremeno posebnog elektrizirajućeg zvuka, skladbe tog glazbenog žanra predstavljaju bezvremenske hitove, evergreene.


Zahvaljujući izvrsnim glazbenicima koji sačinjavaju Glenn Miller Orchestra ona reproducira jedinstveni i prepoznatljivi zvuk u stilu Glenna Millera u big band line-upu.


Putovanje kroz vrijeme


Upravo stoga ovaj orkestar predstavlja izvrsni primjer izvođača koji izvode nezaboravnu glazbu, prepoznatu diljem svijeta. Kad je riječ o glazbenom programu u kojem će publika uživati, orkestar će izvesti između ostalih i »Moonlight Serenade«.


Riječ je o tradicionalnoj uvodnoj pjesmi svakog njihovog koncerta, a tako će biti i na riječkom. Organizator ističe da je jedinstvena prilika biti dio glazbenog putovanja kroz vrijeme, putovanja za pamćenje, a uz to biti i podrška bolesnim ženama. Mi se slažemo s tom konstatacijom i smatramo kako je to koncert koji se ne propušta!


Ulaznice potražite na Mojekarte.hr.