Proslavili raketiranje

U Sarajevu slavili napad Irana na Izrael: “Nema istinskog Boga osim Alaha”

Portal Novi list, Hina



Manja skupina osoba za koje se pretpostavlja kako su Turci i Sirijci pokušala je u Sarajevu proslaviti raketni napad Irana na Izrael koji se dogodio u utorak, informacija je koja se u srijedu proširila društvenim mrežama uz potporu iz Teherana.


Na nalogu iranske provladine medijske organizacije Iran Newspaper na društvenoj mreži X pojavio se kratki video uradak na kojemu se vidi skupina ljudi, uglavnom mlađih osoba, koje iz automobila poredanih ispred sarajevske Vijećnice mašu zastavama Palestine i BiH i tamo uz glazbu uzvikuju na arapskom jeziku “nema istinskog Boga osim Alaha”.





Tamo su se okupili u utorak u večernjim satima nakon što je počeo raketni napad na Izrael.


Na mreži X dostupan je još jedan kratki video sličnog sadržaja i tamo se vidi nekolicina osoba koje ispred Vijećnice stoje i mašu sličnim zastavama.


Veleposlanik BiH u Teheranu Nijaz Čardaklija nešto ranije je neizravno iskazao razumijevanje za iranski napad na Izrael.


“Koliko ja vidim Izrael je prevršio mjeru i ovo se više nije moglo trpjeti. Prvo atentat ovdje, zatim ubojstvo lidera Hezbolaha. Nije se moglo ni očekivati da će Iran prijeći preko toga”, kazao je Čardaklija za “Dnevni avaz”.


Bosna i Hercegovina u najnovijoj eskalaciji krize na Bliskom istoku pokazala je svu dubinu unutarnjih podjela koje postoje u toj zemlji.


Mediji i javnost u dijelovima s većinskim hrvatskim i srpskim stanovništvom uglavnom su iskazivali solidarnost s Izraelom nakon napada terorističke skupine Hamas od 7. listopada prošle godine, dok je u područjima gdje su većina Bošnjaci bila jasno iskazana potpora Palestincima.


U Sarajevu je organizirano više propalestinskih skupova u organizaciji domaćih nevladinih udruga, ali i onih koje okupljaju državljane arapskih zemalja ili Turske, a školuju se ili rade u BiH.


Nakon jednog takvog skupa u listopadu 2023. veleposlanica Izraela za BiH Galit Peleg iskazala je nezadovoljstvo činjenicom da propalestinski prosvjedi redovito isključuju svaku osudu Hamasova terorizma.


“Ako podržavate Palestince zašto ne osudite Hamas”, napisala je tada Peleg na X-u.


Izrael diplomatski pokriva BiH iz Tirane.