Lažnjaci

Prevaranti od djelatnice riječke odgojno obrazovne ustanove uspjeli “iskamčiti” 12.500 eura

Šarlota Brnčić

Ilustracija Foto: Pexels

Ilustracija Foto: Pexels

Predstavili se kao stručne osobe informatičke globalne tvrtke te joj ponudili uslugu čišćenja njezinog službenog računala



Policija je zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare na štetu 53-godišnjakinje, djelatnice riječke odgojno obrazovne ustanove.


Nepoznati počinitelji su djelatnicu oštetili na isti način kao vlasnicu riječke tvrtke ovog ljeta.


Naime, prošli tjedan 53-godišnjakinja je zaprimila nekoliko telefonskih poziva nepoznatih osoba iz inozemstva koje su se predstavili stručnim osobama informatičke globalne tvrtke te joj ponudili uslugu čišćenja njezinog službenog računala u ustanovi u Rijeci gdje je zaposlena, a koje je, navodno, zaraženo virusom.




Kroz komunikaciju su te osobe od nje zatražile i šifre računala, kao i da instalira određene aplikacije na računalo i mobitel.


Kada je to učinila, sljedećeg dana dobila je obavijest iz banke da je s njezinog računa izvršena transakcija od 12.500 eura na račun banke u drugoj državi Europske unije.


U tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju otkrivanja počinitelja, a ovim putem iz policije podsjećaju građane da svaki sumnjivi poziv ili komunikaciju s nepoznatim osobama u kojoj se traže podaci ili šifre računala te bankovnih računa, kao i osobni podaci, treba odmah prijaviti policiji na broj 192.