Sezona šmrcavica

Često ste bolesni? Donosimo potencijalne razloge i načine kako poboljšati imunitet

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Postoji nekoliko "krivaca"

Čini li vam se da neki ljudi nikada nisu prehlađeni, a vi već brojite vaše prehlade na prste obje ruke?


Ako je to slučaj, sigurno se pitate zašto je to tako. Postoji nekoliko potencijalnih čimbenika:


1. Ne spavate dovoljno


Za slabiji imunitet jedan od glavnih krivaca je san, odnosno nedostatak istog. Stvar je vrlo jednostavna; ako ne dajemo tijelu dovoljno prilike i vremena da se odmori, organizam nema snage i umanjena mu je sposobnost borbe protiv klica i bakterija.


2. Pod stresom ste


Velika razina stresa također može povećati vjerojatnost da ćete se razboljeti. Isto kao i kod gornje spomenutog slučaja i manjka sna, visoke razine kroničnog stresa mogu narušiti vaš imunološki sustav, a kao rezultat toga, sve klice kojima ste izloženi lakše će se provući pored obrambenog sustava vašeg tijela i izazvati infekciju.


3. Kronična stanja


Ako bolujete od kroničnog zdravstvenog problema, osobito onog koji slabi ili potiskuje vaš imunološki sustav, tada je rizik od češćeg obolijevanja veći.


4. Ponekad je do okruženja


Ako ste provodili više vremena na mjestima gdje ima više klica, postoji veća šansa za kojekakve šmrcavice. Također, samo pomislite na količinu kvaka koje dodirnete dok ste vani?


Klica ima posvuda, a ponekad o tome niti ne razmišljamo.


5. Nedostaju vam određene hranjive tvari


Svima se dogodi da ponekad zdrave prehrambene navike barem neko vrijeme pustimo sa strane, ali to može s vremenom uzeti svoj danak.


Vitamini C, D i E zajedno s mineralima poput cinka i selena igraju ključnu ulogu u imunološkoj funkciji, a nedostatak tijekom duljeg razdoblj bi vas mogao učiniti podložnijim razboljenju, piše Well + good.


Kako poboljšati imunološki sustav?


Redovito perite ruke: redovito pranje ruku sapunom uvelike smanjuje rizik od infekcija i bolesti. Napravite to navikom prije svakog jela ili kada se vratite izvana kući.


Hranite se zdravo: naša mediteranska prehrana bogata je cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem, grahom, orašastim plodovima i sjemenkama te zdravim mastima.


Krećite se svaki dan: vježbanje povećava cirkulaciju bijelih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcije i pomaže u izbacivanju respiratornih klica iz pluća i dišnih puteva. Osim toga, to je primarno sredstvo za ublažavanje stresa.


Spavajte dovoljno: ciljajte na barem sedam sati spavanja.


Pronađite vremena za opuštanje: smanjenje stresa još je jedna velika prednost u pomaganju vašem imunološkom sustavu da najbolje funkcionira. Stoga, odvojite dio svog vremena za aktivnosti koje vam pomažu da se opustite, poput joge, vođenja dnevnika, slušanja glazbe ili bavljenja kreativnim hobijem poput crtanja ili slikanja.


U slučaju bolesti ili savjeta u vezi jačanja imunološkog sustava obratite se odabranom liječniku.