Nemirni dani

Netanyahu čeka zeleno svjetlo Washingtona. Procurili detalji plana izraelske osvete Iranu s potencijalnim metama

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Finalna odluka nije donesena jer se Tel Aviv prethodno želi konzultirati s administracijom Joea Bidena



Američki portal Axios, poznat po prilično jakim izvorima u obavještajnoj zajednici, objavio je detalje moguće odmazde Izraela prema Iranu, koji je tijekom jučerašnjeg dana lansirao gotovo 200 balističkih projektila preko izraelske granice.


Do osvete bi trebalo doći u idućih nekoliko dana, a cilj će biti iranska postrojenja za proizvodnju nafte i druga strateška mjesta. Uključujući da Iran odgovori, a dužnosnici u Teheranu su rekli da će idući napad biti puno jači, Izrael bi, po pisanju Axiosa, mogao udariti i na iranska nuklearna postrojenja.


U Tel Avivu razmišljaju i još nekim varijantama – od uništavanja iranskih protuzračnih sustava, do ciljanih operacija i ubojstava sličnih onima kad je u Teheranu prije dva mjeseca likvidiran vođa Hamasa Ismail Haniyeh.


Odluka odgođena




Podsjetimo, Iran je u znak solidarnosti s Hamasom prije nekoliko mjeseci već raketirao Izrael, na što je stigao odgovor u vidu napada na bateriju protuzračne obrane S-300. No ovaj bi put izraelska odmazda mogla biti daleko značajnija, navode dužnosnici.


“Upitno je kako će Iranci odgovoriti na napad, ali uzimamo u obzir i da će staviti sve karte na stol, što će potpuno promijeniti igru”, rekao je za Axios izraelski dužnosnik.


Izraelski sigurnosni kabinet sastao se u podzemnom vladinom bunkeru kod Jeruzalema odmah jučer kad je krenuo prvi val iranskog napada. Deseci projektila ispaljeni su i na sjedište Mossada, ali Izraelci tvrde da nisu pogodili kompleks.


Danas razgovor s Bidenom


“Iran je napravio veliku pogrešku večeras i platit će za to. Režim u Iranu ne razumije našu odlučnost da se branimo i našu odlučnost da uzvratimo neprijateljima. Držat ćemo se pravila koje smo uspostavili: tko nas napadne, mi ćemo napasti njega”, rekao je Netanyahu u videu koji je objavio njegov ured.


Dvojica izraelskih dužnosnika rekla su da je sastanak vlade završio nakon nekoliko sati uz dogovor da će doći do izraelskog vojnog odgovora, ali bez jasne odluke kakav će taj odgovor biti. Po informacijama Axiosa, finalna odluka nije donesena jer se Tel Aviv prethodno želi konzultirati s administracijom Joea Bidena.


Washington je, pak, zasad stava da Izrael ima pravo na odgovor, ali da on mora biti odmjeren. Danas bi trebalo doći do razgovora na tu temu između Bidena i Netanyahua.