Prva samostalna riječka izložba

Ruka, papir, oblik. Otvorena izložba Emila Mandarića u Kloviću

Valentina Botica

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER



“Hvala svima na podršci koju ste mi pružali i dali mi snagu da idem naprijed – da se razvijam kao osoba, ali i kao umjetnik. Mojih 10 godina rada je tu. Bit će još izložbi, a ako ne budu bolje, vjerujte da neće biti ni lošije kvalitete.”


Uz ove je riječi otvorena prva samostalna riječka izložba Emila Mandarića, umjetnika koji je na ovaj način obilježio i proslavio 10 godina umjetničkog rada. Pod imenom “Ruka, papir, oblik – od igre do izložbe”, predstavljeni radovi zaokupili su pažnju velikog broja posjetitelja i prijatelja u Galeriji Juraj Klović.





Izloženi radovi izrađeni su od kaširanog papira, koji je Mandarićevo glavno izražajno sredstvo. Kako je umjetnik za života postao slijep, njegovi radovi puni su simbolike, ali i izravnih prikaza života slijepih osoba. Naprimjer, jedna od skulptura prikazuje čovjeka sa psom vodičem, neke nose naočale, a najveću pažnju vuče skulptura čovjeka u stvarnoj veličini koji u ruci drži minijaturu – “Veliki i mali”.


Emil Mandarić slijepom je osobom proglašen 2004., a iste godine postao je i članom Udruge slijepih Primorsko-goranske županije. Godine 2011. počinje se baviti kiparstvom, a 2019. primljen je u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka.



“Sljepoća je u moj život unijela velike promjene i trebalo je naći neki novi smisao života. Ja sam ga našao među članovima udruge. Zahvalan sam svima koji su se našli na mom životnom putu i pomogli mi da savladam mnoge stvari. Sam čovjek može puno napraviti, ali puno više uz podršku – institucija, udruga, ljudi, građana, od vozača autobusa do ljudi na Korzu – svatko je doprinio da moj život bude kvalitetan”, rekao je Mandarić.


Sonja Šišić je u ime Primorsko-goranske županije čestitala umjetniku na izložbi i službeno je otvorila. “Gospodin Mandarić je zahvalio svima, ali ja moram zahvaliti njemu jer je nama kao Odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu zaista pomogao da svoje aktivnosti usmjerimo na način da i slabovidne osobe mogu u njima uživati. Primjerice, u našim interpretacijskim centrima, u čitavom nizu aktivnosti koje organiziramo, a među njima su i predstave za slijepe i slabovidne. To se sve dogodilo zato što nam je gospodin Mandarić ukazao na potrebu, a mi smo svesrdno prihvatili”, rekla je Šišić.


Izložba je otvorena do 15. listopada.