SVI U GOSPIĆ

Stiže nam raznovrsna i bogata Jesen u Lici, od izbora za miss do kuhanja pekmeza

Marin Smolčić

Jesen u Lici otvara vrata 4. listopada. Istog dana na Stočnom sajmištu Gospić bit će organizirana revija konjskih zaprega koje će najprije prodefilirati ulicama Gospića. U večernjim satima na redu je mnogima drag Lika Fest



GOSPIĆ – Prema ustaljenoj praksi svake godine se u sklopu tradicijske izložbe Jesen u Lici dodaju novi sadržaji. Tako će ovogodišnja priredba početi u četvrtak 3. rujna, kad ćemo u večernjim satima svjedočiti otvorenju izložbe fotografija narodnih nošnji cijelog svijeta Geofolk. Izložba će biti otvorena u parku Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića u Gospiću. U dvorani učilišta će od 19 sati biti organizirano Revijalno predstavljanje originalnih primjeraka i replika narodnih nošnji i tradicijskih odjevnih predmeta s područja Like.


Lika Fest


Jesen u Lici otvara vrata posjetiteljima na Trgu Stjepana Radića 4. listopada s početkom u 10 sati, a odmah potom slijedi otkrivanje novog kartozida u pješačkoj zoni u Ulici Vile Velebita koji je priredila Državna geodetska uprava, Područni ured za katastar Gospić. Svečano otvaranje izložbe Jesen u Lici dogodit će se od 11 sati uz nazočnost brojnih uzvanika i publike. Od 12.30 sati čeka nas otvorenje izložbe poljoprivredne mehanizacije na Stočnom sajmištu Gospić. Na glavnoj pozornici izložbe već će prvog dana predstavljati brojne folklorne skupine i KUD-ovi. Na Stočnom sajmištu Gospić organizirat će se revija konjskih zaprega u organizaciji Udruga uzgajivača konja Dorat, Gospić, u suradnji s Konjogojskom udrugom Sokol iz Otočca. Zaprege će najprije defilirati ulicama Gospića. U večernjim satima na Trgu Stjepana Radića priređuje se drugi festival tamburaške, zabavne i pop glazbe Lika Fest.





Otvaranje drugog dana izložbe označit će nastup ansambla Prijatelji s Une iz Bihaća. Uz njihov nastup svjedočit ćemo demonstraciji starih zanata: kovača, lončara i tesara u organizaciji Udruženja obrtnika Slavonski Brod. Istodobno će na Stočnom sajmištu biti otvorena 14. Izložba ovaca pasmine lička pramenka, u organizaciji HAPIH-a i Udruge uzgajivača ovaca Lika – Gospić. Na istome mjestu očekuje nas 5. Državna izložba goveda ličke buše koju priređuje Udruga uzgajivača buše.


Pod glavnim šatorom ćemo svjedočiti proglašenju rezultata 22. ocjenjivanja meda, 18. ocjenjivanja sira, 16. ocjenjivanja voćnih rakija te 3. ocjenjivanja džemova, pekmeza i voćnih namaza. Na Stočnom sajmištu ćemo od 13 sati doznati koji su uzgajivači stoke dobitnici nagrada za najbolja grla ličke pramenke i buše. Župan ličko-senjski Ernest Petry primit će u dvorani za sastanke članove Hrvatskog generalskog zbora.


Izbor za miss


Cijeloga dana će se na pozornicama u centru Gospića i Stočnog sajmišta u Smiljanu izmjenjivati folklorne, pjevačke i instrumentalne skupine iz cijele Hrvatske i iz BiH. Od 16 sati gledat ćemo Etno reviju Udruge Vrijedne ruke iz Vinkovaca. U večernjim satima, od 19.30 na rasporedu je izbor miss Ličko-senjske županije za miss Hrvatske 2024. i dodjela nagrada.



Zadnjega dana izložbe, 6. listopada (nedjelja), očekuju na nastupi brojnih etnoudruga i KUD-ova.


Od 11 sati nas na Stočnom sajmištu očekuje otvorenje 4. Izložbe konja pasmine hrvatski hladnokrvnjak Ličko-senjske županije. Organizatori su Udruga uzgajivača konja Sokol, Otočac u suradnji s Konjogojskom udrugom Dorat, Gospić i Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.


Kuhanje pekmeza


Od 11 sati na Trgu Stjepana Radića očekuje nas demonstracija kuhanja pekmeza od šljiva koju će nam ponovo prikazati ekipa Srednje škole Plitvička jezera iz Korenice. Cijeloga dana će se na pozornicama izmjenjivati folkloraši i KUD-ovi prikazujući nam dijelove starih običaja iz krajeva odakle dolaze. Svjedočit ćemo i demonstraciji izrade uporabnih proizvoda, izrade suvenira od drveta, starih zanata (lončar, kovač), pripremi jednostavnih tradicionalnih jela, prešanju ulja i slično.


Za ovogodišnju priredbu Jesen u Lici prijavilo se gotovo dvostruko više OPG-ova, udruga i pojedinaca nego li obično. Zbog strogih kriterija organizatora vidjet ćemo nešto više od 300 izlagača sa zajamčenim tradicijskim i etnoštihom.