Dva mlada ansambla

Festival Kvarner obogaćuje ponudu Opatije jedinstvenim glazbenim doživljajima

Aleksandra Kućel Ilić

Mladi ansambl Rynsky koji je doputovao u Opatiju u organizaciji Festivala Kvarner

Mladi ansambl Rynsky koji je doputovao u Opatiju u organizaciji Festivala Kvarner



Kao i svake godine, Festival Kvarner će i tijekom 2024. obogatiti ponudu Opatije jedinstvenim glazbenim doživljajima uz dva mlada ansambla koji će u gradu boraviti zahvaljujući EU-projektu S-EEE (Sustainable EEEMERGING).


U godini u kojoj Opatija slavi 180 godina turizma, Festival Kvarner pridružuje se obilježavanju ove važne godišnjice gostovanjem dva mlada ansambla koji su izabrani između više od stotinu na natječaju u sklopu novog EU-projekta Sustainable EEEMERGING.


Prvi ansambl, Rýnský (violina i teorba), već je u Opatiji gdje će boraviti do 6. listopada.




Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim muzejom turizma, članovi ansambla vježbaju u sali vile Angioline te će posjetitelji muzeja imati priliku upoznati ansambl, glazbu koju izvode i instrumente na kojima sviraju.


– Festival Kvarner poziva sve zainteresirane da posjete Hrvatski muzej turizma svakim danom tijekom radnog vremena od 10 do 18 sati, naročito tijekom javnih proba ansambla u četvrtak i petak ujutro od 11 do 12 sati i popodne od 16 do 17 kada će članovi ansambla biti dostupni za razgovor i interakciju.


Ako nikada niste uživo vidjeli teorbu – ovo je prava prilika za to. Vrhunac programa bit će dva besplatna glazbena doživljaja u četvrtak, 3. i petak 4. listopada od 17 do 18 sati ispred vile Angioline (u slučaju kiše u sali).


Za razliku od standardne koncertne forme, ovo će biti interaktivni glazbeni susreti u kojima će publika moći komunicirati s ansamblom i neposredno doživjeti glazbu.


Klasika na drukčiji, moderan način – kako je publika Festivala Kvarner već i navikla.


Posebno nas veseli nastavak suradnje s Bratovštinom hrvatskih vinskih vitezova koji će, kao i prethodnih godina, glazbeno druženje u petak 4. listopada upotpuniti degustacijom probranih vina i tako podignuti glazbeni doživljaj na višu razinu.


Osim u vili Angiolini, ansambl će održati i nekoliko koncerata u obliku flash moba u opatijskim hotelima, promovirajući Opatiju kao destinaciju vrhunske glazbe i izvan glavne turističke sezone.


Festival Kvarner uvijek potiče suradnju s lokalnim obrazovnim institucijama i udrugama pa će priliku za susret imati i opatijski učenici kao i članovi Udruge osoba s invaliditetom Opatije. Također, za više informacija o glazbi i EU projektima zainteresiranim posjetiteljima na raspolaganju će biti umjetnički ravnatelj Festivala Kvarner, dirigent Michael Fendre – rekao je Neven Ivanić, predsjednik Festivala Kvarner, te dodao da u svi programi besplatni za Opatijce i goste.


Na ovaj se način Festival Kvarner pridružuje slavlju 180 godina turizma i daje svoj doprinos obilježavanju ovog važnog turističkog jubileja.


Inače, ovo je već peti EU-projekt za redom kroz koji Festival Kvarner dovodi kvalitetne europske glazbenike u Opatiju, čime je potvrđena kvaliteta Festivala Kvarner kao provjerenog i pouzdanog partnera na europskoj razini.


– Drugi dio ovogodišnjeg programa Festivala Kvarner bit će od 4. do 9. prosinca kada će u Opatiji boraviti ansambl Anacronía. Pozivamo sve zainteresirane da prate web-stranicu Festivala Kvarner www.festivalkvarner.com na kojoj ćemo redovito ažurirati informacije o programu.


Programi se realiziraju u suradnji s Hrvatskim muzejom turizma uz potporu EU, Vlade Republike Hrvatske-Ureda za udruge, Ministarstva kulture, Grada Opatije, Festivala Opatija, TZ Kvarnera, TZ Opatije i ostalih partnera – zaključio je Neven Ivanić.