Najbolji roman

Roman “Grobar pasa” Gorana Samardžića, dobitnika VBZ-ove nagrade, u svim knjižarama

Portal Novi list



Na svečanom otvorenje 17. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora proglašen je ovogodišnji dobitnik V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2024. godine.


Riječ je o Goranu Samardžiću, poznatom sarajevskom piscu i pjesniku.


„Grobar pasa“ izmrvljena je proza rašpaste teksture i velikog dramskog naboja, melanž brutalnih epizoda i žovijalnih ekshibicija, fatalističko balansiranje na rubu titrava ushićenja i prijeteće melankolije.




Saldo trijumfa i gubitaka, samoizlažuće i autoironično pismo poraženog enfant terriblea.


Teško je tu, doduše, govoriti o kakvom kobnom životnom debaklu, jer kod pripovjedača, velikog dječaka nespojivog s njegovom kronološkom dobi šezdesetogodišnjaka, i previše je još mangupske vitalnosti, zaigranosti, spremnosti na svaki rizik.


Jedna sarajevska grand amour odmotava se u retrospektivi, dok joj otkucava kraj. Partneri su karizmatični, njihov odnos intrigantan.


Ipak, čini se da je intenzitet ljubavne storije ovdje samo kako bi se ispisala zaljubljenička posveta jazavčaru „s očima sveca“, a on uz mnoge svoje anđeoske osobine i agende daje sve od sebe da spasi taj brak i ljude koje voli.


Pripovjedni glas sav je u kontradikciji, i drčan i iznemogao, opor, a opet i iznimno nježan. Priču pokreće i nosi njegov monkey mind, hiperaktivni, razbarušeni um koji ovaj izlomljeni tekst pumpa prema neočekivanom svršetku, a sve u kratkim fragmentima, u efektnim praskovima.


Na stranu tema i struktura, tu knjigu magnetičnom čini dobar stil, proza krcata poezijom i šašavi humor, uvijek i isključivo na vlastiti račun, a što još od „Šumskog duha“ odlikuje Samardžićev autorski rukopis.


Romaneskni debi tog prozaika, pjesnika, izdavača poodavno je ušao u mit, a s „Grobarom pasa“, taman dvije decenije poslije, dobiva punokrvnog nasljednika, piše Vanja Kulaš.


Goran Samardžić rođen je 1961. godine u Sarajevu. Završio je studij književnosti. Radio kao novinar, urednik, priređivač, promotor. Piše poeziju, prozu i književne prikaze.


Suvlasnik je izdavačke i knjižarske kuće Buybook. Dobitnik je domaćih i regionalnih književnih nagrada za priču i roman, a njegova je proza uvrštena u antologiju Best European Fiction 2011.


Zastupljen je u antologijama i prevođen na strane jezike. Živi u Sarajevu.