Dobitnik Zlatne palme

Čovjek koji nije mogao šutjeti premijerno u Art-kinu. Gostuje i Nebojša Slijepčević

Portal Novi list

Ulaz na premijeru slobodan je za sve posjetitelje, uz obavezno preuzimanje ulaznice na blagajni Art-kina



Dobitnik nagrade Zlatna palma za najbolji kratkometražni film na festivalu u Cannesu 2024. godine – Čovjek koji nije mogao šutjeti – riječku kinopremijeru ima u subotu, 5. listopada u 19 sati u Art-kinu, uz gostovanje redatelja filma Nebojše Slijepčevića s kojim će se, po završetku projekcije, održati razgovor o filmu i njegovom povijesnom uspjehu.


Čovjek koji nije mogao šutjeti prvi je hrvatski film od osamostaljenja koji je osvojio Zlatnu palmu i tek drugi koji se za nju natjecao.


Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević, a uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.




Radnja filma prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini.


Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.


Film Čovjek koji nije mogao šutjeti u Art-kinu se može pogledati i u sklopu ovogodišnjeg Manhattan Short festivala – u subotu, 5. listopada u 20 sati te u nedjelju, 6. listopada u 18 sati – u čiju je natjecateljsku selekciju uvršten, osiguravši tako direktnu kvalifikaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma.


Ulaz na premijeru je slobodan, uz obavezno preuzimanje ulaznice na blagajni Art-kina.


Ulaznice se mogu rezervirati e-poštom na: [email protected], a rezervirane ulaznice moraju se preuzeti na blagajni Art-kina do petka, 4. listopada jer je broj mjesta u gledalištu ograničen.


Blagajna Art-kina otvara se sat vremena prije početka prve projekcije u danu, a zatvara se 10 minuta nakon početka posljednje projekcije u danu.