Foto: iStock
U ovoj slastici moći će uživati svi oni dovoljno avanturističkog nepca
povezane vijesti
Ova bogata i dekadentna čokoladna torta ima pomalo neobičan sastojak – maslinovo ulje.
U ovoj slastici moći će uživati svi oni dovoljno avanturističkog nepca, a ako nam ne vjerujete, valja se upustiti u izradu ove ukusne torte koja osvaja svakim zalogajem.
Sastojci
- 150 ml običnog maslinovog ulja, plus dodatno za mazanje kalupa
- 50 g kakao praha, prosijanog
- 125 ml kipuće vode
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 150 g mljevenih badema ili 125 g glatkog brašna
- pola žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 200 g sitnog šećera
- 3 jaja
Priprema
Zagrijte pećnicu na 170°C, te premažite kalup za torte promjera 23 cm s malo ulja pa obložite podlogu papirom za pečenje.
Prosijte kakao prah u zdjelu i umiješajte ga u kipuću vodu dok ne dobijete glatku, čokoladnu, tekuću pastu. Umutite ekstrakt vanilije, pa ostavite sa strane da se malo ohladi.
U drugoj, manjoj zdjelici pomiješajte mljevene bademe (ili brašno) sa sodom bikarbonom i prstohvatom soli.
Šećer, maslinovo ulje i jaja stavite u zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom s lopaticom (ili običnu zdjelu u kojoj ćete miksati) i snažno miksajte oko tri minute dok ne dobijete blijedu, prozračnu i zgusnutu kremu.
Malo smanjite brzinu i ulijevajte smjesu s kakaom, kad ju ulijete do kraja, možete polako dodavati smjesu od mljevenih badema (ili brašna).
Tekuće tijesto izlijte u pripremljen lim.
Pecite 40-45 minuta ili dok se stranice ne stvrdnu, a sama sredina, na vrhu, još uvijek izgleda lagano vlažno. Testna čačkalica bi trebala izaći čista, tek s nekoliko ljepljivih čokoladnih mrvica.
Pustite da se hladi 10 minuta na rešetki, još uvijek u kalupu, a zatim malom metalnom lopaticom odlijepite stranice torte i izvadite je iz kalupa.
Ostavite da se potpuno ohladi ili jedite toplu sa sladoledom, kao puding, piše BBC Food.