Dekadencija

Čokolada i maslinovo ulje? Ako je u obliku torte, može!

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

U ovoj slastici moći će uživati svi oni dovoljno avanturističkog nepca

Ova bogata i dekadentna čokoladna torta ima pomalo neobičan sastojak – maslinovo ulje.


U ovoj slastici moći će uživati svi oni dovoljno avanturističkog nepca, a ako nam ne vjerujete, valja se upustiti u izradu ove ukusne torte koja osvaja svakim zalogajem.


Sastojci


  • 150 ml običnog maslinovog ulja, plus dodatno za mazanje kalupa
  • 50 g kakao praha, prosijanog
  • 125 ml kipuće vode
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 150 g mljevenih badema ili 125 g glatkog brašna
  • pola žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 200 g sitnog šećera
  • 3 jaja

Priprema


Zagrijte pećnicu na 170°C, te premažite kalup za torte promjera 23 cm s malo ulja pa obložite podlogu papirom za pečenje.


Prosijte kakao prah u zdjelu i umiješajte ga u kipuću vodu dok ne dobijete glatku, čokoladnu, tekuću pastu. Umutite ekstrakt vanilije, pa ostavite sa strane da se malo ohladi.


U drugoj, manjoj zdjelici pomiješajte mljevene bademe (ili brašno) sa sodom bikarbonom i prstohvatom soli.


Šećer, maslinovo ulje i jaja stavite u zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom s lopaticom (ili običnu zdjelu u kojoj ćete miksati) i snažno miksajte oko tri minute dok ne dobijete blijedu, prozračnu i zgusnutu kremu.


Malo smanjite brzinu i ulijevajte smjesu s kakaom, kad ju ulijete do kraja, možete polako dodavati smjesu od mljevenih badema (ili brašna).


Tekuće tijesto izlijte u pripremljen lim.


Pecite 40-45 minuta ili dok se stranice ne stvrdnu, a sama sredina, na vrhu, još uvijek izgleda lagano vlažno. Testna čačkalica bi trebala izaći čista, tek s nekoliko ljepljivih čokoladnih mrvica.


Pustite da se hladi 10 minuta na rešetki, još uvijek u kalupu, a zatim malom metalnom lopaticom odlijepite stranice torte i izvadite je iz kalupa.


Ostavite da se potpuno ohladi ili jedite toplu sa sladoledom, kao puding, piše BBC Food.