"Kako dalje?"

TZ otoka Krka organizira predavanje o iznajmljivanju smještaja u domaćinstvu turistima

Mladen Trinajstić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA



Turistička zajednica otoka Krka, u suradnji s Turističkim zajednicama općina Omišalj, Malinska-Dubašnica, Punat, Baška, Dobrinj, Vrbnik i Grada Krka, organizira predavanje pod nazivom “Iznajmljivanje smještaja u domaćinstvu turistima – kako dalje?”.


Predavanje je namijenjeno privatnim iznajmljivačima obiteljskog smještaja, ali i svim turističkim dionicima s područja ovih općina i grada, s ciljem pripreme za 2025. godinu.


Kako stoji u obavijesti koja je javnosti odaslana od predstavnika TZ otoka Krka, predavanje će održati Nedo Pinezić, konzultant u turizmu te dugogodišnji predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, i pri tom priznati stručnjak za obiteljski smještaj.




Pinezić će u toj prilici “obraditi” aktualne teme i nove zakonske regulative koje se pripremaju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvima.


Kroz ovo predavanje, sudionici će imati priliku saznati ključne informacije o promjenama u zakonodavstvu, fiskalnim obvezama, te mogućnostima i izazovima u poslovanju obiteljskog smještaja.


Predavanje će se, kako je predstavljeno od vodstva krovne turističke ustanove otoka Krka, održati u utorak, 22. listopada, u kongresnoj dvorani hotela Malin u Malinskoj, s početkom u 17 sati.


Teme o kojima će Pinezić i toj prigodi govoriti dotaknuti će se pitanja je li 2025. godina “prijelomna” za smanjenje kapaciteta obiteljskog smještaja, a tražiti će se odgovori i dileme gdje je granica isplativosti iznajmljivanja smještaja?


Govora bi trebalo biti i o problematici novih fiskalnih i parafiskalnih obveza za iznajmljivače, alternativnim mogućnostima upravljanja nekretninama osim kategoriziranog smještaja, ublažavanju “poreznog udara” i mogućnostima prijenosa upravljačkih prava nad nekretninom na pravnu osobu. Nakon predavanja, sudionici će imati priliku postavljati pitanja.


Važno je napomenuti i da se za sudjelovanje u spomenutom predavanju potrebno pravovremeno prijaviti i to najkasnije do 21. listopada u 12 sati, slanjem prijave na e-mail adrese lokalnih turističkih zajednica ([email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] ili [email protected]).


Nedo Pinezić, predstvljaju iz otočnog TZ-a, jedan je od vodećih stručnjaka za obiteljski smještaj u Hrvatskoj, s više od dva desetljeća iskustva u razvoju i promociji turizma.


Njegova karijera obuhvaća niz projekata koji su usmjereni održivom razvoju turizma, edukaciji iznajmljivača te razvoju proizvoda i marketinških strategija.


Bio je predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK te sudjelovao u razvoju zakonskih regulativa i standarda za privatne iznajmljivače.


Osnivač je prvog udruženja obiteljskog smještaja u Hrvatskoj, a kao konzultant i predavač surađivao je i na brojnim domaćim kao i međunarodnim projektima, vezanim za ruralni turizam i privatni smještaj.