Serija predavanja

“Znanost na Poklon(u)” u petak otvara Davor Rostuhar

Aleksandra Kućel Ilić



U petak, 4. listopada, u Centru za posjetitelje Poklon, započet će nova sezona popularno-znanstvenih predavanja ”Znanost na Poklon(u)”.


Otvaranje novog ciklusa pripada pustolovu, piscu i fotografu – Davoru Rostuharu, koji će predstaviti svoj najnoviji projekt ”Lovci sakupljači”, najavili su iz učkarskog Centra za posjetitelje na Poklonu.


– Otkad se rod Homo na evolucijskom stablu odvojio od drugih primata prije dva milijuna godina, pa sve do prije nekoliko tisuća godina, svi ljudi bili su lovci sakupljači.




U tom daleko najdužem periodu povijesti naše vrste, evoluirali su naš hardver i softver, postali smo to što jesmo i danas. Ne bismo li bolje razumjeli što smo to i tko smo, antropolozi već dva stoljeća posjećuju plemena koja i dalje žive kao lovci sakupljači.


No pritisak je globalizacije golem pa njihov svijet ubrzano nestaje. Fasciniran činjenicom da se nekoliko plemena još uvijek opire promjeni, Davor Rostuhar u dva je navrata posjetio jedno od tih plemena – Hadze – koje i dalje živi u prostoru “kolijevke čovječanstva”, na istoku Afrike, gdje je naša vrsta nastala.


Prvi ih je put posjetio 2013., a potom im se vratio deset godina kasnije. To mu je omogućilo da svjedoči vrlo živom lovačko-sakupljačkom načinu života, ali i bilježi velike promjene koje ga ugrožavaju.



Kroz priču o posljednjim prvim ljudima na svijetu, Rostuhar iznosi širu priču o čovječanstvu, o tome tko smo, što smo i kamo idemo, te propitkuje jesmo li možda negdje pogrešno skrenuli i, ako jesmo, kako se možemo vratiti na pravi put – stoji u najavi predavanja.


U biografiji mu piše da je rođen u Zagrebu, 1982. godine. Od 2001. godine radi kao samostalni pisac i fotograf, a od 2008. godine ima status samostalnog umjetnika pri HZSU.


Radio je kao novinar i fotograf za brojne časopise, poput National Geographic Hrvatska, Meridijani i Geo, a od 2013. godine više je fokusiran na vlastite višegodišnje projekte koje provodi unutar Kluba za ekspedicionizam i kulturu, čiji je suosnivač i predsjednik.


Proputovao je više od 120 zemalja svijeta i vodio više od 20 ekspedicija u neke od najzabačenijih predjela našeg planeta. Objavio je devet knjiga te je autor dva dokumentarna filma i jednog VR filma.


Projekti kojima se do sada bavio su: Hrvatska iz zraka, Polarni san i Ljubav oko svijeta te najnoviji – Lovci sakupljači.


Davor Rostuhar svoje ekspedicije i projekte, osim u knjigama i filmovima, predstavlja i kroz multimedijalna predavanja.


Koristeći priču, fotografiju, video i zvuk, prenosi doživljaj upoznavanja najudaljenijih krajeva svijeta i kroz atraktivno i uzbudljivo putovanje uprizoruje priču o ljepoti i raznolikosti svijeta oko nas.


Govori o značaju zaštite okoliša, kulturne i prirodne baštine, o poštivanju raznolikosti i o izgradnji kvalitetnijeg i pravednijeg društva.


– Predstavljanje novog projekta Davora Rostuhara prvo je u ovosezonskom ciklusu popularno-znantsvenih predavanja koje organizira Javna ustanova Park prirode Učka, u Centru za posjetitelje Poklon.


Tijekom jeseni slijede još gostovanja Boštjana Surine, Dine Grozića te Krešimira Mišaka – najavili su iz JU Park prirode Učka.