E-savjetovanje

Krčani se imaju priliku očitovati na novi prijedlog odluke o novčanoj pomoći za novorođeno dijete

Mladen Trinajstić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



Sve do 17. listopada ove godine Krčani se imaju priliku svojim primjedbama, mišljenjima i prijedlozima očitovati na novi prijedlog Odluke o isplati jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta.


Prije no što se spomenuti prijedlog gradskog akta nađe pred članicama i članovima Gradskog vijeća, žitelji tog otočnog grada o budućim financijskim potporama roditeljima novorođenih mališana izjasniti se mogu u netom startalom postupku e-savjetovanja s javnošću.


Nacrtom Odluke o izmjeni Odluke o isplati jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta predlaže se osjetno povećanje iznosa novčane pomoći na način da ona za prvorođeno dijete ubuduće iznosi tisuću eura, za drugo dijete 1,5 tisuća eura, a za treće dijete pak dvije tisuće eura.




Za četvrto i svako sljedeće rođeno dijete u obitelji spomenuta bi se naknada isplaćivala u vrijednosti tri tisuće eura.


Podsjetimo, trenutno važeći iznosi te vrste novčanih potpora bitno su manji pa se, sukladno odluci koju je krčko Gradsko vijeće usvojilo na svojoj sjednici u lipnju prošle godine, naknada za prvo dijete roditeljima s prebivalištem na području te otočne jedinice lokalne samouprave isplaćuje u iznosu 660 eura za prvo dijete, 990 eura za drugo, 1.320 eura za treće, te 1.980 eura za četvrto i svako sljedeće dijete.


Za provođenje predložene Odluke koja bi se, nakon što se u narednim tjednima odradi postupak e-savjetovanja, prije konca ove kalendarske godine trebala naći na stolovima članicama i članovima predstavničkog tijela, sredstva se planiraju osigurati u proračunu Grada Krka za 2025. godinu.


Valja istaknuti i da pravo na jednokratnu novčanu pomoć od Grada Krka može ostvariti roditelj državljanin Republike Hrvatske koji ispunjava uviet da u trenutku predaje zahtjeva ima prebivalište na području Grada Krka, na istoj adresi kao i dijete za koje podnosi zahtjev.


Uvjet jest i da je prebivalište roditelja na području Grada Krka prijavljeno najmanje godinu dana prije rođenja djeteta za koje se traži novčana pomoć.


Pod istim uvjetima pravo na novčanu pomoć ostvaruje i posvojitelj malodobnog djeteta. Iznos novčane pomoći ovisi o broju malodobne djece u obitelji roditelja podnositelja zahtjeva koji s njim žive u zajedničkom kućanstvu, odnosno roditelja kojem su djeca dodijeljena na brigu i skrb temeljem pravomoćne presude o razvodu braka, odobrenog plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili pak pravomoćnog rješenja o dodjeli djece na brigu i skrb u slučaju prestanka izvanbračne zajednice.