Zdravlje, a ne izgled!

Mršavljenje nije znanstvena fantastika ako slijedite ovaj popis. Ne, ne uključuje pomodne dijete

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Vjerujte, to nije neko tajno skriveno znanje koje posjeduju samo i isključivo treneri

Bez obzira na godine i količinu kilograma koje možda trebate, a možda želite skinuti, mršavljenje nije nešto nedostižno, niti neko tajno skriveno znanje koje posjeduju samo i isključivo treneri.


Stvari su vrlo jednostavne – i nipošto nemoguće! Donosimo popis koji sadrži sve potrebno da jednostavno krenete na vaše fitness putovanje.



1. Zdravlje, a ne izgled


Nema ništa loše u tome da želite lijepo i utegnuto tijelo, ali podosta toga, a pogotovo motivacije, leži u stanju uma. Kada pristupate treningu ili vježbanju bilo koje vrste, fokusirajte se na poboljšanje zdravlja, a ne izgleda.


Drugim riječima, izgled promatrajte kao dodatni bonus!


2. Neka san bude prioritet


Znamo da je ponekad “ugurati” sedam, da ne kažemo osam sati sna u dan izazovno, ali koliko god žrtvovali san, bitno je shvatiti kako je on neophodan kako za zdravlje tako u konačnici i za gubitak kilograma.


Pokušajte si dan rasporediti tako da i san, kao i sve ostalo, bude prioritet.



3. Pijte puno vode


Održavanje razine tekućine u tijelu ključno je za održavanje umjerene težine. Koliko vode trebate ovisi o nizu čimbenika, poput vaše dobi, razine aktivnosti i trenutne težine.


Također, dovoljan unos vode može pomoći u održavanju brzine metabolizma.


4. Pokrenite se


Kako starimo ,tako naša mišićna masa opada. No izgraditi ju i održati čvrstom možete redovitim kretanjem i vježbanjem.


To ne znači da morate u teretanu svakog dana, već odaberite bilo koju vrstu vježbanja ili pokreta koji vam odgovara ili vas jednostavno veseli.


5. Recite “ne” pomodnim dijetama


Postoje bezbrojne modne dijete koje obećavaju “brzo mršavljenje”. Dok vam neke popularne dijete mogu pomoći da privremeno smršavite, mnoge uopće neće djelovati, a da ne govorimo o tome da većina nije održiva.


Umjesto da se bavite dijetama, uživajte u hrani na način da u njoj uživate umjereno, a ako vam je potrebno, obratite se svom liječniku ili nutricionistu za savjet.



6. Držite stres pod kontrolom


Stres definitivno može uzeti mentalni danak, ali i fizički? Od glavobolja do probavnih smetnji, stres može negativno utjecati na vaše tijelo.


Također može povećati razinu kortizola ili vas natjerati da posegnete za tom ne tako zdravom poslasticom.


Opet dolazimo do istog: uravnotežena prehrana, puno sna i redovita tjelovježba mogu pomoći u kontroli stresa.


7. Opskrbite svoje tijelo hranjivim namirnicama


Uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima “tajna” je mršavljenja u bilo kojoj dobi.


Počnite sa unosom dovoljno proteina, što će vam pomoći da se osjećate sitima i da izgradite mišićnu masu. Također ćete htjeti u prehranu dodati hranu bogatu vlaknima (poput povrća, voća, graha i orašastih plodova) i hranjivih masti (poput jaja, jogurta i avokada).


Izbjegavajte prerađene grickalice kad god možete. To uključuje brzu hranu, zapakirane grickalice i pića poput gaziranih sokova.