Rat na Bliskom istoku

VIDEO Izraelci počeli kopnenu invaziju na Libanon! Eksplozije odjekuju Bejrutom, napadnut i izbjeglički kamp

P. N., Hina

Reuters

Reuters

U intenzivnim udarima posljednjih dana ubijeno je nekoliko zapovjednika Hezbollaha, ali i oko 1.000 civila



Izraelski napad u Libanonu rano u utorak bio je usmjeren na Mounira Maqdaha, zapovjednika libanonskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, brigade mučenika Al-Aqse, doznao je Reuters od dvojice palestinskih sigurnosnih dužnosnika.


Udar je rano u utorak pogodio zgradu u palestinskom kampu Ain al-Hilweh u blizini grada Sidona na jugu Libanona. To je bio prvi napad na prenapučeni izbjeglički kamp, ​​najveći od nekoliko palestinskih kampova u Libanonu, otkako su prije gotovo godinu dana izbila prekogranična neprijateljstva, navodi Reuters.





Sudbina vojnog zapovjednika je trenutno nepoznata.


Kopnena invazija


Izraelska vojska potvrdila je u utorak da je započela ograničene, lokalizirane i ciljane napade na ciljeve Hezbollaha u graničnom području južnog Libanona.



Izraelska vojska je kazala da izraelske zračne snage i topništvo podržavaju kopnene snage preciznim udarima na vojne ciljeve. Kazala je i da se mete nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama u sjevernom Izraelu.


Nešto iza ponoći u utorak, objavio je Reuters, ogromne uzastopne eksplozije čule su se diljem libanonske prijestolnice Bejruta.


Ranije je objavljeno da su najmanje dva izraelska projektila pogodila južna predgrađa Bejruta. Izraelska vojska je sat vremena ranije upozorila da će pogoditi određene zgrade u gusto naseljenim južnim predgrađima, ustvrdivši da ih naoružana skupina Hezbollah koristi kao objekte i poručila stanovnicima da odu.


U posljednja 24 sata u Libanonu najmanje 95 poginulih


Strahovi od kopnene invazije porasli su u ponedjeljak s povlačenjem libanonskih trupa s granice s Izraelom, a američki dužnosnik rekao je da se čini da su izraelski vojnici spremni ući u Libanon.


Reuters


Hezbollah je rano u utorak priopćio da je ciljao izraelske trupe koje se kreću preko libanonskih pograničnih gradova.


Lokalno stanovništvo libanonskog pograničnog grada Aita al-Shaab izvijestilo je o snažnom granatiranju i zvuku helikoptera i dronova iznad njih.


Intenzivni izraelski zračni udari posljednjih dana eliminirali su nekoliko zapovjednika Hezbollaha, ali, prema navodima libanonske vlade i ubili oko 1.000 civila i prisilili milijun da napusti svoje domove.


U posljednja 24 sata najmanje 95 ljudi je ubijeno, a 172 ranjeno u izraelskim napadima na libanonske južne regije, dolinu Bekaa i Bejrut, priopćilo je rano u utorak libanonsko ministarstvo zdravstva.


Reuters


Najmanje 11 poginulih u napadu na kamp u Gazi


Odvojeno, Reuters je izvijestio da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno, uključujući žene i djecu, u izraelskom napadu na kuću u kampu Nuseirat u središnjem pojasu Gaze.


Agencija je te informacije dobila u utorak rano ujutro od medicinskog osoblja iz Gaze.