ENERGO

Centralno grijanje od danas poskupljuje za oko deset posto na riječkom području

Marinko Glavan

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Toliko će poskupjeti sve glavne stavke računa za centralno grijanje i potrošnu toplu vodu



RIJEKA – Računi za centralno grijanje u novoj ogrjevnoj sezoni, točnije od 1. listopada, za kupce na riječkom području bit će oko deset posto viši od dosadašnjih, potvrđeno je iz Energa, riječkog ospkrbljivača toplinskom energijom u sustavu centralnog grijanja.


Subvencija Vlade


Toliko će poskupjeti sve glavne stavke mjesečnog računa za centralno grijanje i potrošnu toplu vodu – varijabilni dio koji čini isporučena toplinska energija, fiksni dio, odnosno instalirana snaga, te naknada za kupca toplinske energije. Prema neslužbenim informacijama, povećanje cijene centralnog grijanja bit će između devet i deset posto, no direktor Energa Marko Križanec ističe kako se točan iznos poskupljenja još ne zna, jer cijene za svakog od opskrbljivača još mora odrediti Hrvatska energetska regulatorna agencija.


– Očekujemo da ćemo tijekom ovog mjeseca od HERA-e dobiti točne iznose novih tarifa. Povećanje cijena je temeljeno na vladinoj Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije kojom je određeno da se za isporuku toplinske energije za razdoblje od 1. listopada 2024. godine do 31. ožujka 2025. godine cijena za krajnje kupce toplinske energije može povećati 10 posto, u odnosu na dosadašnju cijenu, što je Energo i učinio. Dakle, od 1. listopada 2024. godine iznosi tarifnih stavki na toplinskom sustavu se povećavaju za 10 posto za krajnje korisnike, a preostali dio do pokrića rashoda za energente će subvencionirati Vlada RH, rekao je Križanec.


Zadnje povećanje 2019.




Trenutna cijena promjenjivog dijela računa, odnosno isporučene toplinske energije u sustavu centralnog grijanja u Rijeci iznosi 0,05315 eura po kilovatsatu, stalni trošak instalirane snage iznosi 2,5830 eura po kilovatsatu, a naknada za kupca toplinske energije 0,89 eura mjesečno po korisniku. Sve navedene cijene su s uključenim PDV-om, a svaka od ove tri stavke bit će uvećana za desetak posto na računima od 1. listopada ove godine do 31. ožujka iduće.


Sadašnja subvencija Vlade za isporučenu toplinsku energiju iznosi 0,0250 eura po kilovatsatu, a koliko će točno iznositi od 1. listopada, bit će poznato nakon što HERA Energu odobri nove cijene centralnog grijanja.


Iz Energa podsjećaju da se iznosi tarifnih stavki za proizvodnju toplinske energije nisu povećavali od 2019. godine, dok se iznosi ostalih stavki, za pokrivanje fiksnih troškova, nisu mijenjali od 2014. godine, odnosno desetak godina. Zadnje dvije ogrjevne sezone, usprkos energetskoj krizi, zbog subvencije Vlade nije bilo povećanja troška za krajnje korisnike grijanja na toplinskim sustavima.


Stižu novi ugovori za opskrbu plinom


Energo će od početka idućeg tjedna kupcima prirodnog plina u Obavezi javne usluge, koju od 1. listopada obavlja Energo, umjesto dosadašnjeg opskrbljivača Gradske plinare Zagreb – Opskrba, početi slati nove ugovore za opskrbu plinom. Cijena prirodnog plina za korisnike iz kategorije kućanstava na području Rijeke i okolice, u tarifnom modelu 2(TM2), koji čine većinu udjela u ukupnoj potrošnji plina, od danas, u obavezi javne usluge (OJU) iznosit će 0,0549 eura po kilovatsatu, s uključenim PDV-om, što je devet posto više u odnosu na dosadašnju cijenu prirodnog plina u OJU, odnosno sedam posto više u odnosu na cijenu plina prošle zime, do 31. ožujka ove godine.