Tuga u Gorskom kotaru

‘Ako ovaj požar znači kraj rada pilane, tek je to onda tragedija’. Vodstvo i mještani Mrkoplja o strašnom požaru

Marinko Krmpotić

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Ovo je težak udarac za cijelo naše mjesto, posebno za mještane zaposlene u pilani, kaže načelnik



MRKOPALJ – Dan nakon jednog od najtužnijih događaja u povijesti Mrkoplja središnja tema svih razgovora u ovom mjestu, pa i cijelom Gorskom kotaru, požar je koji je u potpunosti uništio postrojenje koje bi baš danas, prvog dana listopada, proslavilo prvi rođendan. Vatra je, nažalost, bila moćnija od svih planova i želja pa je Branko Liker, mladi vlasnik pilane, pred novim velikim izazovima. O uzrocima požara trenutačno je moguće samo nagađati, a to nikada nije ni dobro, ni pametno. Za vrijeme našeg jučerašnjeg posjeta spaljenoj pilani djelatnici MUP-a i vatrogasni inspektori pregledavali su požarište i vršili sve za kvalitetnu istragu potrebne postupke, a čim sve bude gotovo javnost će biti obaviještena o rezultatima.


Pomoć


Ono što je sada najbitnije jest snaći dovoljno snage i krenuti dalje. To, naravno, nije ni jednostavno, ni lako, a ono što raduje, govori nam još uvijek teškim požarom pogođen načelnik Mrkoplja Josip Brozović, jest što u ovim teškim trenucima mnogi pokazuju kako žele pomoći.


– Zvao me primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a danas će nas posjetiti predstavnici Županije. Javio se i saborski zastupnik Ivica Lukanović koji će pokušati pomoći kroz svoj rad, a javili su nam se brojni goranski poduzetnici, obrtnici i drugi pojedinci spremni pomoći konkretnim radom ili financijski. Hvala im svima što su u ovim zaista teškim trenucima uz nas. Njihova reakcija puno nam znači i vjerujem da zajedno možemo iz ove patnje izići jači. Naravno, i mi kao Općina već ćemo kroz rebalans proračuna koji uskoro slijedi učiniti korake vezane uz pomoć radnicima koji su ostali bez posla na neodređeno vrijeme, a vjerujem da će takvih potpora biti i izvan izvora našeg proračuna, rekao je načelnik Brozović najavivši kako će čim to bude moguće održati sastanak s Brankom Likerom i vidjeti što dalje.


Neizvjesna budućnost




– Rekacija njega kao vlasnika izuzetno nam je bitna. Ovo je težak udarac za cijelo naše mjesto, posebno za mještane zaposlene u pilani, ali i za njega kao poduzetnika. Vjerujem u njegovu mladost i poduzetnički duh, odnosno nadam se da ovaj požar neće značiti i kraj rada pilane jer bi tek to bila tragedija, rekao je načelnik Josip Brozović.


Do vlasnika jučer nismo uspjeli doći, ali dan ranije u razgovoru na mjestu požara istaknuo je kako sada mora dobro isplanirati što dalje, dodavši kako će sigurno trebati određeno vrijeme prije bilo kakvih daljnjih aktivnosti vezanih uz rad pilane.


Spriječena dodatna šteta na imovini


Svjedoci nam kažu kako je požar bio tako žestok i rušilački da se u unutrašnjosti pilane jednostavno ništa nije moglo spasiti. Stoga su se pristigle vatrogasne ekipe okrenule sprečavanju daljnjeg širenja požara u čemu su i uspjele, pa im treba zahvaliti što su spriječile dodatnu štetu na imovini. Na mjesto požara prvi su pristigli vatrogasci iz Mrkoplja i Sungera, a uz njih u okršaj s vatrom ušli su i DVD-i iz Ravne Gore i Fužina te JVP Delnice, ukupno njih četrdesetak.