Udruga Plodovi gorja

U Staroj Sušici održan 26. Festival gljiva. Zvijezde festivala bili su članovi obitelji Polanc

Danijela Mihelčić

Foto D. MIHELČIĆ

Foto D. MIHELČIĆ



STARA SUŠICA – U organizaciji Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara i Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a te suorganizaciji Goranskih vunarica iz Ravne Gore u Staroj Sušici je održan 26. Festival gljiva, vune i plodova jeseni. Stručnu potporu organizaciji dala je TA Lynx and Fox i Gljivarska udruga Ožujka Rijeka uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, Općine Ravna Gora te TZ-a PGŽ-a. Program je počeo nastupom Puhačkog orkestra KUD-a Sloga Ravna Gora, a potom je krenulo 60-ak šetača na Javorovu kosu u potragu za gljivama uz stručno vodstvo goranskih lisica Lynx and Fox i gljivara iz Ožujke Rijeka.


Ostatak programa kroz cijeli dan nudio je izložbu gljiva, izložbu vune i vunarskih proizvoda, sajam autohtonih proizvoda, rukotvorina i suvenira, ugostiteljsku ponudu – Kuglačkog kluba Goranka iz Ravne Gore, Društva Naša djeca Ravna Gora i Tonkine fritule, gastro show, natjecanje u kuhanju gljivarskih kotlića, sve uz glazbenu podlogu grupe Trio Kumpanjoni te nezaobilaznu vunarsku radionicu za djecu i velike napuhance. Za sve dobne generacije ponešto, a koliko je zadovoljna kako je sve proteklo, otkrila nam je predsjednica Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara – Blažica Sveticki.


– Sve je prošlo vrlo uspješno, mislim da su se svi ugodno osjećali, najeli, a tko god mi se kroz dan obratio, poručio je da se vraća i dogodine. Poseban štimung donijela je obitelj Polanc koja je kuhala za naš gastroshow, također su imali i ekipu za natjecanje u gljivarskom kotliću, a i dijelili su kolače koje su sami radili, pojasnila nam je Blažica Sveticki.




Zvijezda festivala zasigurno je bila simpatična obitelj Polanc koja je osvojila sve nazočne svojim načinom druženja, onako kako je to prije bilo, a kako dio njih živi u Slavoniji, palo je i nekoliko bećaraca.


– Mi smo došli ovdje na inicijativu moje sestre Nevenke koja živi i radi u Njemačkoj i koja je lani bila ovdje i jako joj se svidjelo. Sestra je putem društvenih mreža kontaktirala potomke obitelji Polanc, stoga su došle četiri generacije, nas dvanaestero. Bili smo kao ekskurzija.


Mi smo se svi dogovorili tko će što, kako, zaduženja, tko što nosi, rad, podijelili se u ekipe i dio je radio lovački kotlić za gastro show, dio je bio ekipa na natjecanju u kuhanju gljivarskog kotlića, a jedan dio je imao štand s kolačima koje smo dijelili, a ono što su posjetitelji dobrovoljno dali, poklonili smo maturantima OŠ Dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore koji su skupljali za maturalac. Htjeli smo doći ovdje kao obitelj i družiti se, tako da je puno emocija među nama, ispričala nam je simpatična Brankica Potnar.


Kako god bilo, niti kiša koja je neko vrijeme kratko padala nije poremetila ovaj festival koji je naglasak imao na domaćoj, opuštenoj atmosferi.