Štorija o galiji

Višednevnim programom obilježava se 453. obljetnica bitke kod Lepanta. Sjećanje na krčku pomorsku prošlost

Mladen Trinajstić

U povijesnom događaju je sudjelovao i velik broj tadašnjih žitelja grada i otoka Krka na galiji Svete lige



KRK – Uoči obilježavanja 453. obljetnice bitke kod Lepanta, povijesnog događaja koji, s obzirom na to da je u njemu sudjelovao i velik broj tadašnjih žitelja grada i otoka Krka, već godinama obilježaju i Krčani, u galeriji Decumanus bit će postavljena zanimljiva edukativna izložba Prirodoslovnog muzeja Rijeka »Od Oceana do zaljeva«. Izložba autorstvo koje potpisuje Nadia Dunato Pejnović, prikazat će odabrane trenutke iz prošlosti nastanka i razvoja jadranskog bazena. Posjetitelje će tako provesti kroz buran razvoj, ali i bujan i raznolik život njegove gotovo 200 milijuna godina duge geološke prošlosti.


Tedi Spalato


Namjera ove izložbe kojom će početi višednevni program »Štorija o galiji ‘Cristo Ressussitato’« kojom predstavnici Centra za kulturu grada Krka već godinama obilježavaju taj povijesni događaj jest educirati sve njezine posjetitelje o posebnostima Jadranskog mora i životu u njemu, njegovoj prošlosti i sadašnjosti, te potaknuti na razmišljanje o njegovoj budućnosti. Nastavak programa posvećenog 453. godišnjici jedne od najvećih pomorskih bitaka u kojoj su, na galiji nazvanoj »Cristo Ressussitato«, sudjelovali i brojni otočani, Krčanima donosi koncertni nastup poznatog hrvatskog kantautora Tedija Spalata koji će se u pratnji gitarista Damira Rakića na trgu Kamplin predstaviti u večernjim satima subote, 5. listopada. Kako nam je, najavljujući program ovogodišnje Štorije, predstavila ravnateljica spomenute krčke ustanove u kulturi Maja Parentić, u nedjelju 6. listopada u atriju krčkog franjevačkog samostana (ili crkvi sv. Franje Asiškog u slučaju lošeg vremena) na redu je monodrama sakralne tematike pod nazivom »Bio sam tamo«.


– Radi se o autorskom projektu glumca Pere Eranovića utemeljenom na motivima romana »Tunika« Loyda C. Douglasa – istakla je predstavnica organizatora i domaćina priredbe koja će, u onom komemorativnom smislu, kulminirati na sam dan bitke kod Lepanta. U ponedjeljak 7. listopada u krčkoj će se katedrali služiti misa za sve tada poginule, s time da će od 3. do 8. listopada uz grob Ludovica Cicute u krčkoj prvostolnici biti postavljen informativni pano s višejezičnim deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog ondje ukopanog zapovjednika. Podršku programu »Štorija o galiji ‘Cristo Ressussitato’« pružili su predstavnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Krka i Turističke zajednice grada Krka.


Sedam gradova




Podsjetimo, s istočne obale Jadrana, u slavnom pomorskom okršaju pomorske flote kršćanske Europe i nadirućeg Osmanlijskog carstva kojem je posvećena ova krčka manifestacija, sudjelovalo je sedam gradova, odnosno isto toliko galija, pored kojih i krčka. Zanimljiv je podatak da su gotovo polovinu snaga hrvatskih gradova u floti zemalja saveznica negdašnje Svete lige činile upravo one s kvarnerskih otoka – krčka galija »Cristo Ressussitato« (Uskrsli Krist) pod zapovjedništvom soprakomita Ludovica Cicute, cresko-osorska galija »Sveti Nikola« vođena soprakomitom Nikolom Dražićem i rapska galija »Sveti Ivan« kojom je zapovijedao Ivan de Dominis. Papa Pio V. u namjeri zaustavljanja prodora Osmanlija na zapad osnovao je Svetu ligu – savez mediteranskih zemalja koji je trebao spriječiti osmanlijsku dominaciju Sredozemljem.


Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova, od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo čak 80 tisuća ljudi, a među njima i 30 tisuća vojnika te 50 tisuća mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se krčka galija, i to, kako je zapisano, kao 28. u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh tog krila, kažu isti zapisi, bio je presudan za krajnji, pobjedonosni ishod bitke. Naime, već u ranim poslijepodnevnim satima 7. listopada 1571. godine flota Svete lige izvojevala je pobjedu, označivši u konačnici kraj turske dominacije na Mediteranu.


Boravak u Grčkoj


U Europi proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj te se svake godine u grčkom gradu Nafpaktosu (Lepantu) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige, u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama zemalja saveznica bio je povod za detaljnije promišljanje i kasnije pokrenuto istraživanje povijesti grada Krka u drugoj polovici 16. stoljeća. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznajući unutar toga iznimno pomorsko nasljeđe, predstavnici Centra za kulturu grada Krka 2008. godine pokrenuli su projekt »Štorija o galiji ‘Cristo Ressussitato’« kojim se od tad redovito slavi obljetnica bitke kod Lepanta.