Bilingualism Matters@Rijeka

“Jezikoljubac” okupio 77 učenika. Kvizovima na riječkom Filozofskom fakultetu obilježen Europski dan jezika

Ingrid Šestan Kučić

Foto FFRI

Foto FFRI



RIJEKA – U povodu Europskoga dana jezika na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci održali su se kvizovi o višejezičnosti u organizaciji Bilingualism Matters@Rijeka – “Jezikoljubac Junior” za učenike viših razreda osnovnih škola te “Jezikoljubac Senior” za učenike srednjih škola. Kvizovi su se sastojali od pitanja iz šest kategorija: višejezičnost, jezici svijeta, manjinski i ugroženi jezici, hrvatski jezik – standard i dijalekti, izmišljeni jezici i jezici u književnosti te kulturne tradicije i običaji.


U kvizu “Jezikoljubac Junior” natjecalo se 38 učenika podijeljenih u deset ekipa, osam četveročlanih i dvije tročlane ekipe iz devet osnovnih škola, u pratnji 11 mentorica učenika. Na kvizu je pobijedila ekipa OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba pod nazivom “Kaštelanci”, koju su činili učenici 7. razreda: Karolina Đirlić, Roko Erdelez, Marin Goda i Neva Mioković i koju je mentorirala Ana-Marija Šipoš. Drugo je mjesto zauzela ekipa OŠ “Nikola Tesla” iz Rijeke “El Mariachi”, čija je mentorica Daniela Pavlak Ćoso, a treće ekipa OŠ Zvonka Cara Crikvenica “Jezikova juha”, koju su mentorirale Ana Lončarić Kostrenčić i Mirela Majnarić.


U kvizu “Jezikoljubac Senior” natjecalo se 39 učenika podijeljenih u deset ekipa iz devet srednjih škola, a pobijedila je ekipa Gimnazije Eugena Kumičića Opatija pod nazivom “Gekovci”, koju su činili učenici 4. razreda: Leo Belašić, Lana Gulan, Meri Marković i Tihomir Stanojević-Grčar i koju je mentorirala Dora Kunović. Na drugo mjesto plasirala se ekipa Srednje talijanske škole Rijeka “Linguistico” mentorice Nataše Pavković, dok su treće mjesto dijelile ekipe Hotelijersko-turističke škole Opatija “Turisti” s mentoricom Katarinom Paušić i ekipa Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci “Žuta ludnica” s mentoricom Draganom Ljubišić. Kvizovi su organizirani treću godinu s ciljem poticanja interesa učenika za jezike i višejezičnost te proširenje njihova znanja o jezicima. Kviz su organizirale dr. Maja Đurđulov i dr. Iva Peršić s Odsjeka za talijanistiku, doc. dr. Nataša Košuta s Odsjeka za germanistiku, izv. prof. dr. Tihana Kraš s Odsjeka za anglistiku i doc. dr. Maša Plešković s Odsjeka za kroatistiku.