Javni poziv

PGŽ: Za financiranje javnih potreba u kulturi iduće godine 350 tisuća eura

Barbara Čalušić

Snimio Milan ĐEKIĆ

Snimio Milan ĐEKIĆ

Podupiru se književnost, nakladništvo i knjižnična djelatnost s 50.000 eura, dramska i plesna umjetnost s 40.000 eura, glazbena i glazbeno-scenska umjetnost, vizualne umjetnosti i interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse i kulturno-umjetnički amaterizam, svaka sa 60.000 eura



RIJEKA Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula najavio je na današnjem press kolegiju raspisivanje javnog poziva za financiranje potreba u kulturi PGŽ-a. U proračunu PGŽ-a za ovu je svrhu planiran iznos od 325.000 eura, a podupiru se književnost, nakladništvo i knjižnična djelatnost s 50.000 eura, dramska i plesna umjetnost s 40.000 eura, glazbena i glazbeno-scenska umjetnost, vizualne umjetnosti i interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse i kulturno-umjetnički amaterizam, svaka sa 60.000 eura. Podupire se i razvoj međunarodne kulturne suradnje s 10.000 eura, muzejska i arhivska djelatnost s 15.000 eura, a za očuvanje i zaštitu nematerijalne kulturne baštine iznos je 30.000 eura. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu ili programu je 700 eura, a najveći 7.000 eura. Prijavitelji mogu prijaviti najviše dva programa ili projekta za sljedeću godinu, a javni poziv otvoren je do 28. listopada.


Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić je najavio sjednicu Županijske skupštine koja će biti održana u četvrtak i na kojoj će vijećnici po prvi put moći glasati elektronskim putem. Županija je za nabavu tableta i aplikacija namijenjenih elektronskom glasanju izdvojila 67 tisuća eura, a kako je rekao Boras Mandić, posao “digitalizacije” Skupštine obavila je riječka tvrtka Netcom. Na sjednici će se naći prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna i izvještaj o radu župana, ali i teme koje su tijekom ove godine otvarali vijećnici na aktualnom satu.


– Veseli me da su neke teme došle na samu inicijativu vijećnika, a jedna je posvećena onečišćenju kod Rafinerije u Kostreni. Ta je tema pokrenuta iz klupa vijećnika kroz aktualni sat, a sad će biti prisutni predstavnici Općine Kostrena i INA-e tako da ćemo, vjerujem, dobiti puno podrobnije informacije. Tu je i informacija o provedbi zaključka Županijske skupštine posvećenog manipulaciji metalnim otpadom u riječkoj luci kao i izvješće o djelatnosti obiteljske medicine i vjerujem da će ove točke pobuditi interes vijećnika, rekao je Boras Mandić.




Pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban pozvala je sve zainteresirane da se jave na drugi javni poziv za sufinanciranje uređenja poljskih putova i očuvanje ovčarstva.


Mjera obuhvaća radove na čišćenju putova, strojno uređenje i nabavu opreme, a prihvatljivi prijavitelji su otočne jedinice lokalne samouprave koje su donijele odgovarajuće programe namijenjene uređenju poljskih putova i očuvanju otočnog ovčarstva. Ukupna raspoloživa sredstva za sufinanciranje iznose 20 tisuća eura, a rok za prijavu je 14. listopada 2024. godine.


– Sam cilj mjere je omogućiti bolji pristup poljoprivrednim površinama naročito pašnjacima te omogućiti pregledniji teren za izlov divljači te tako spriječiti nastanak šteta od alohtone divljači, rekla je Ban.