tužba protiv netflixa

Hit serija ‘Baby Reindeer’ proglašena potencijalno klevetničkom, otvara se put za suđenje

M. Č.

Reuters

Reuters

'Prava Marta', Fiona Harvey, tvrdi da serija koja se vodi kao "istinita priča" šteti njezinom ugledu, s čime se složio i sudac

Sudac je utvrdio da bi gledatelji seriju Baby Reindeer mogli shvatiti kao “istinitu priču” – što je omogućilo nastavak tužbe Fione Harvey za klevetu protiv serije, kao i samog Netflixa.


U sudskom nalogu koji je dobio People, sud se nije složio s Netflixovom tvrdnjom da je serija koju je stvorio Richard Gadd fikcionalizirana u mnogim svojim detaljima, unatoč pisanom tekstu na ekranu na početku serije koji glasi: “Ovo je istinita priča.”


Odluka je donesena nakon Harveyine tužbe zbog implikacija njezinih postupaka, kako ih prikazuje lik Marthe u seriji. Rezultat je da je sudac dopustio da se većina tužbenih zahtjeva nastavi prema suđenju.


U svom nalogu, sudac Gary Klausner usporedio je Gaddovo iskustvo s Harveyem s Marthinim postupcima u seriji, navodeći da “postoji velika razlika između uhođenja i osude za uhođenje na sudu,” “neprikladnog dodirivanja i seksualnog napada” i “guranja i kopanja očiju.”


Harvey u tužbi navodi da je prikaz opsesivne uhoditeljice Marthe u seriji klevetnički u odnosu na njezine stvarne susrete s Gaddom.


Podsjetimo, u Baby Reindeer, Gadd glumi verziju sebe po imenu Donny Dunn. Iako kaže da je neke događaje “malo promijenio kako bi stvorio dramatične vrhunce”, u travnju je 2024. godine za The Guardian rekao da je priča uglavnom istinita.


,,Naočigled je vrlo emocionalno istinita: bio sam ozbiljno uhođen i teško zlostavljan,” rekao je, te dodaoa: ,,Ali htjeli smo da postoji u sferi umjetnosti, kao i da zaštiti ljude na kojima se temelji.”


Netflix je u srpnju zatražio da se tužba odbaci uz Gaddovu podršku, jer je tvrdio da ga je Harvey uhodila i zlostavljala. Također je pojasnio da emisija prikazuje njegova osobna iskustva, iako su dijelovi priče “fikcionalizirani”.


U to je vrijeme Netflix tvrdio da “razumna osoba ne bi shvatila izjave [u vezi s Harvey] kao tvrdnje o činjenicama” i da bi “razumna osoba iz konteksta shvatila da elementi nisu činjenični” zbog “kinematografskih elemenata događaja ” koji se koristi u seriji.


Sudac se, međutim, nije složio i izjavio je da će prikazani događaji “biti protumačeni kao činjenične tvrdnje”. Klausner je napisao: ,,Već prva epizoda nedvosmisleno kaže da je ‘ovo istinita priča’, pozivajući tako publiku da prihvati izjave kao činjenice.”




Harvey je podnijela tužbu za klevetu 6. lipnja, tražeći više od 170 milijuna dolara odštete nakon što je tvrdila da je bila uznemiravana nakon emisije. Također je oštro zanijekala da je seksualno napastvovala Gadda i da je osuđena uhoda, što su priče koje su prikazane u seriji.


izjavi na 20 stranica, kojom podupire nastojanja Netflixa u srpnju da se slučaj odbaci, Gadd je naveo da je prvi put upoznao Harvey dok je radio u pubu, te da ga je ona “naknadno uhodila i maltretirala tijekom 2014. – 2017.”.


Gadd je u svom sudskom podnesku naveo da ga je Harvey dodirivala na “seksualne” načine koji su bili neželjeni i tvrdio da je došla do njegovih osobnih podataka i kontaktirala ga “neumoljivo”, šaljući mu “tisuće” e-mailova, govornih poruka i pisama pisanih rukom, uključujući ” seksualno eksplicitan, nasilan i pogrdan sadržaj, govor mržnje i prijetnje.”


Također je naveo da se “plašio” Harvey kako se njezino uhođenje nastavilo, i na kraju je kontaktirao policiju kako bi pokrenuo pravni postupak kada su njezine poruke postale seksualno eksplicitnije.


Gadd je u podnesku istaknuo i da je Harvey bila ta koja se “novinama identificirala kao Martha”, nakon emitiranja emisije.