Grad Rijeka

Na gradonačelnikovom kolegiju donesene suglasnosti za reorganizaciju centralne tržnice i tržnice Brajda

P. N.

Foto Grad Rijeka

Foto Grad Rijeka

Tako je Općim uvjetima omogućeno objedinjavanje prodajnih prostora Paviljona I u jedan prodajni prostor, zajednički zakup prodajnih prostora, davanje prodajnih prostora u podzakup, mogućnost organiziranja manifestacija u prostoru tržnice, mogućnost degustacije proizvoda na licu mjesta, fleksibilizacija radnog vremena i slično



Na 93. gradonačelnikovom kolegiju donesene su suglasnosti na odluke Rijeka plusa, koje se tiču reorganizacije rada Centralne tržnice i tržnice Brajda, priopćeno je iz Grada Rijeke.


Krajem 2023. godine Gradsko vijeće Grada Rijeke dalo je prethodnu suglasnost trgovačkom društvu Rijeka plus d.o.o. na Opće uvjete isporuke komunalne usluge javnih tržnica na malo u gradu Rijeci. Opći uvjeti doneseni su kao rezultat detaljne analize koju je provelo to trgovačko društvo, a s ciljem detektiranja problema u poslovanju javnih tržnica na malo u gradu Rijeci, kao i predlaganja modaliteta za njihovo rješavanje, piše u priopćenju Grada Rijeke.


Stoga su Općim uvjetima predložene i usvojene osnovne pretpostavke za revitalizaciju tržnice kroz olakšanje kontinuiteta poslovanja postojećim zakupcima i širu i bogatiju ponudu na zatvorenim dijelovima riječkih tržnica, što se ponajprije odnosi na prostor Paviljona I na Centralnoj tržnici. Tako je Općim uvjetima omogućeno objedinjavanje prodajnih prostora Paviljona I u jedan prodajni prostor, zajednički zakup prodajnih prostora, davanje prodajnih prostora u podzakup, mogućnost organiziranja manifestacija u prostoru tržnice, mogućnost degustacije proizvoda na licu mjesta, fleksibilizacija radnog vremena i slično.




Kako bi to moglo biti realizirano, bilo je potrebno donijeti i druge provedbene akte koji omogućuju realizaciju prethodno navedenog. Stoga su od strane trgovačkog društva Rijeka plus pripremljeni materijali na koje Gradonačelnik Grada Rijeke dao svoju prethodnu suglasnost, koji su u primjeni od 24. rujna, a koji prvenstveno omogućuju objedinjavanje prostora Paviljona I na Centralnoj tržnici te raspisivanje javnog natječaja kojim bi se taj prostor dao u zakup, kao i druge mjere kojim se nastoji uvesti veći stupanj reda na tržnici, kao i izaći u susret postojećim zakupcima. Temeljem donesenih odluka, Rijeka plus raspisao je Javni natječaj za davanje u zakup Paviljona I na Centralnoj gradskoj tržnici.


Nadalje, zbog promjene namjene u zatvorenom prostoru paviljona Tržnice Brajda više se neće obavljati djelatnost komunalne usluge javnih tržnica na malo u gradu Rijeci te se sukladno navedenom iz Namjena prodajnih prostora brišu sve dosadašnje stavke koje se odnose na zatvoreni prostor paviljona. Trenutno u zatvorenom prostoru Paviljona nema zakupaca, a u narednom razdoblju nadležni upravni odjel za gradsku imovinu predati će na upravljanje ovaj prostor nadležnom tijelu u području kulture.


Suglasnost je dana na Plan prodajnih prostora na tržnicama na malo u gradu Rijeci (Centralna tržnica i Tržnica Brajda), Odluku o vremenu obavljanja usluge javne tržnice na malo u gradu Rijeci (Centralna tržnica i Tržnica Brajda) te Cjenik kojim se utvrđuje visina iznosa zakupnine, naknade i rezervacije za korištenje prodajnih mjesta, naknade za korištenje skladišnog prostora ili drugog prostora na tržnici te tehničkih sredstava i uređaja potrebnih za prodaju na tržnicama na malo u gradu Rijeci (Centralna tržnica i Tržnica Brajda).


I na Centralnoj tržnici i na Tržnici Brajda iz namjene prodajnih prostora brisane su sve kategorije koje se odnose na ugostiteljske terase u vanjskim prostorima tržnica, iz razloga što se ugostiteljske terase na otvorenom prostoru tržnice daju od strane Grada Rijeke.


I na Centralnoj tržnici i na Tržnici Brajda djelatnostima „prodaja tekstila i kožne galanterije“ i „cvjećarska djelatnost“ prodajnim mjestima tipa kiosk, pridodati manipulativni prostor površine do 2m2, čime se izlazi u susret postojećim zakupcima prodajnih prostora.


Na Centralnoj tržnici i Tržnici Brajda uvode se nove kategorije cijena: naknada za zauzeti prostor izvan prodajnog mjesta, skladišnog prostora ili drugog prostora na tržnici, kao i naknada za čišćenje prodajnog prostora, ako ga korisnik usluge nakon završetka radnog vremena nije ostavio urednim, odnosno nije uklonio kartonsku, plastičnu, drvenu ambalažu i slično, ili druge naprave koje je koristio tijekom radnog vremena, piše na stranici Grada Rijeke.


Također, dodaje se i nova prigodna prodaja pod nazivom Prodaja sezonskog voća i povrća, zimnice po početnim ponudbenim cijenama korištenja Drvenog stola budući da se pokazalo kako postoji potražanja za ovom vrstom usluge.


Usvojena je informacija o polugodišnjem izvješću o provedbi srednjih i velikih investicijskih projekata za razdoblje siječanj-lipanj 2024. godine, koje je potrebno donijeti sukladno odredbama Uredbe o načinu ocjene i postupku odobravanja investicijskih projekata.


Grad Rijeka će pružiti logističku i infrastrukturnu podršku organizaciji Rijeka Boat Showa, koji će se od 3. do 6. listopada na Gatu Karoline Riječke.


Na 93. gradonačelnikovom kolegiju doneseni su i zaključci koji se odnose na gospodarenje javnim površinama, gradskim poslovnim prostorima i zemljištima.