Fran Miholjević

Riječki biciklist uoči sutrašnjeg početka CRO Racea: “Moja je želja etapna pobjeda. Očekujemo eksplozivnu utrku”

Zlatko Horvat

IZRONIO IZ ŠPANJOLSKE MAGLE - Fran Miholjević na Vuelti/Foto R.GOMEZ/SPRINTCYCLINGAGENCY

IZRONIO IZ ŠPANJOLSKE MAGLE - Fran Miholjević na Vuelti/Foto R.GOMEZ/SPRINTCYCLINGAGENCY

Očekujemo eksplozivnu utrku, ne previše kontroliranu. Naša je momčad spremna za to. Više nas ima priliku ostvariti dobar rezultat. Moja je želja etapna pobjeda, tako je u svakoj utrci u kojoj startam - kaže Miholjević



RIJEKA Sutra u Vodicama starta deveto izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race, šestodnevnog spektakla na dva kotača koji ujedinjuje sport i turizam. U proteklih osam izdanja hrvatskim cestama vozili su velikani, dvostruki pobjednik Tour de Francea Jonas Vingegaard, pobjednik rekordnih 35 etapa na Tour de Franceu Mark Cavendish, pobjednik Toura, dvaju Gira i jedne Vuelte, Vincenzo Nibali, Adam Yates…


Lista je i ove godine impresivna. Sudjeluje šest momčadi iz UCI WorldTeams kategorije: Bahrain Victorious, INEOS Grenadiers, Red Bull – BORA – hansgrohe, Team dsm-firmenich PostNL, Team Jayco AlUla i UAE Team Emirates. Osam momčadi je iz UCI ProTeams kategorije, dok je šest UCI Continental momčadi.


Od zvučih imena tu je Filippo Ganna, 28-godišnji Talijan iz momčadi INEOS Grenadiers, srebrni na Svjetskom prvenstvu prije osam dana te srebrni na Olimpijskim igrama u Parizu u kronometru. Francuz Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) ove je godine osvojio jednu etapu na Touru, Britanac Brandon McNulty (UAE Team Emirates) na Vuelti. Vraća se i prošlogodišnji pobjednik Caja Rural (Seguros RGA).




Hrvatsku će predstavljati Fran Miholjević (Bahrein Victorious), Rabljanin Ian Peran (Ljubljana Gusto Santic), ujedno i najmlađi vozač utrke koji će 24. listopada proslaviti 19. rođendan, 25-godišnji Viktor Potočki (Ljubljana Gusto Santic) te 20-godišnji Nicolas Gojković (Adria Mobil), koji od četvrte godine živi u Zadru. Miholjević u Vodicama starta samo četiri dana nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu, gdje je zbog pada na mokroj stazi morao odustati.


Poznate ceste


– Tri dana između utrka je sasvim dovoljno za odmor, ne bi trebalo biti problema na CRO Raceu. Tako je već nekoliko godina. Ništa novo – kaže 22-godišnji Fran Miholjević.


– Staza je slična kao i proteklih godina. Jedino što ne startamo u Primoštenu, već u Vodicama. Nešto je drugačije, ali stil je isti. Bit će to otvorena utrka u kojoj svakoga dana može pobijediti drugačiji tip vozača. Očekujemo eksplozivnu utrku, ne previše kontroliranu. Naša je momčad spremna za to.


Više nas ima priliku ostvariti dobar rezultat. Edoardo Zambanini ima najveće šanse za pobjedu u generalnom poretku, ali utrka će biti otvorena, nećemo zanemariti ni ostale vozače. Moja je želja etapna pobjeda, tako je u svakoj utrci u kojoj startam. CRO Race nije iznimka, naprotiv, meni bi etapna pobjeda još više značila. Ali da moram birati, ukupna pobjeda nekog iz moje momčadi meni bi značila još više nego moj ukupni plasman među prvih deset ili etapna pobjeda.


Međutim, sve WorldTeams momčadi imaju minimalno tri vozača koji mogu napraviti rezultati. Oni su nam najveći konkurenti, ali ni ostale momčadi nisu za zanemariti na ovakvoj utrci. Bit će zanimljivo.


Miholjević će u dvije etape voziti dobro znanim cestama. U etapi od Otočca do Opatije vozit će se preko Vratnika, kroz Novi Vinodolski, Bribir, Križišće, Krasicu, Čavle, Pašac, Saršone, Brezu, Permane i zatim za Opatiju. Dan kasnije od Krka, preko Vrbnika i Njivica, preko mosta ide se na »Primorku« sve do Rujevice, a zatim se od Viškova kreće prema Matuljima i usponu na Učku, te dalje prema Labinu, gdje će voziti još jedan krug prije cilja.


– To su ceste na kojima sam manje-više svaki dan. Te su najbliže kući, najbliže srcu, pobjeda u nekoj od njih najviše bi mi značila, ali ne bih rekao »ne« ni za ostale etape.


Korak naprijed


Njegov otac Vladimir je direktor utrke, ujedno i generalni direktor momčadi Bahrein Victorious.


– Meni je to dodatni poticaj. Da mi je to problem, ne bih vozio u toj ekipi. Utrka ovoga kalibra mojoj ekipi znači više nego ostalima, ali meni to ne stvara pritisak da moram biti jači nego na ostalim utrkama. Ide mi jedino u korist to što znam neke etape.


Iza Frana je Vuelta, prva velika trodjedna utrka.


– Sada znam kako idući put voziti Grand Tour. Napravio sam korak naprijed što se tiče forme, stavio sam tijelo u dosta neugodnu poziciju dosta dugo vremena. Sada kada gledam ovih šest etapa, to na Vuelti nije bio ni prvi tjedan. Mentalno mi je olakšalo ostale jednotjedne utrke, ali način utrkivanja je potpuno drugačiji. Očekujem bolju formu, ali to iskustvo s Vuelte neće mi pomoći raditi razliku.


Nastup na Svjetskom prvenstvu bio je posljednji u U-23 konkurenciji. A kilometara na treninzima je sve više…


– Vuče me ta želja za napretkom, proces unaprijeđenja, dolaženja u formu, kada iz dana u dan napreduješ, kada napori postaju sve lakši i lakši. Dobar je osjećaš kada osjetiš da je drugima teško, a tebi nije… Zadovoljan sam kako sve to ide naprijed. Kada sam bio početnik, kadet ili junior, cilj je bio dobiti ugovor. Došao sam do toga i ponosan sam.


Sada u svakoj utrci želim opravdati povjerenje. Da mi je netko prije pet godina rekao gdje ću stići, dao bih za to desnu ruku. Ali kada sam tu, idemo dalje, to nije kraj puta.