U priopćenju za javnost saborska zastupnica i predsjednica županijske organizacije Sanja Bježančević podsjeća kako je premijer Andrej Plenković nedavno izjavio da da “Hrvati nikada nisu živjeli bolje“ i to obrazložio statističkim podacima.


No, kaže Bježančević, takve tvrdnje demantiraju nedavno objavljeni podaci iz Eurostatovog regionalnog godišnjaka, alata za razumijevanje i kvantificiranje utjecaja političkih odluka na regionalnoj razini. Unatoč pokušajima vladajućih da projekt “Slavonija, Baranja i Srijem” prikažu velikim uspjehom koji je rezultirao blagostanjem u Slavoniji, vidljive su ogromne razlike između četiri hrvatske regije.




Podaci jasno pokazuju da je standard prosječne obitelji u Slavoniji trostruko niži od standarda iste obitelji u Zagrebu, odnosno 54 posto niži od standarda prosječnog stanovnika na razini EU, rekla je.


Upozorava kako je zaposlenost u Slavoniji niža za 25 posto od one u glavnom gradu, a udio stanovnika u riziku od siromaštva trostruko viši nego u Zagrebu.


I životni vijeka Slavonaca bitno se razlikuje od ljudi iz Zagreba, što je posljedica kvalitete života u Slavoniji, odnosno dostupnosti zdravstvene usluge koja je u glavnom gradu dvostruko dostupnija nego u Slavoniji.


Iako bi takav skup podataka, smatra Bježančević, odgovornim vlastima mogao poslužiti kao temelj za donošenje političkih odluka radi smanjenja regionalnih nejednakosti i osiguranja jednake kvalitete života u čitavoj državi, hrvatske vlasti nisu se o tim saznanjima niti oglasile.


Ustvrdila je da će Andrej Plenković u tome sigurno pronaći neke nove “urote“ ili “spregu opozicije i medija“, a Slavonija će zahvaljujući nedjelovanju i lošim političkim odlukama Vlade nastaviti gubiti radno sposobno stanovništvo i perspektivu.