IDS smatra da su promjene zakona kojima bi se paušalni porez po krevetu ili smještajnoj jedinici drastično povećao nepravedne i da ugrožavaju male iznajmljivače, zato je nužno razlikovati obiteljski smještaj od komercijalnih subjekata.


“Predstavljene porezne izmjene izazvale su zabrinutost kod brojnih obiteljskih domaćinstava, koje se oslanjaju na iznajmljivanje kao dodatni izvor prihoda”, poručili su iz IDS-a.




Radi očuvanja obiteljskog smještaja, koji je značajan dio istarskog turizma, neophodno je jasno definirati tko su mali iznajmljivači te ih u poreznom smislu razlikovati od ostalih oblika iznajmljivanja.


“Kako bi se izbjeglo prekomjerno oporezivanje, inzistirat ćemo da se izmjenama Zakona o porezu na dohodak omogući predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave da smanje paušalne poreze pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu”, istaknuli su iz IDS-a.


Prema prijedlogu, paušalni porez mogao bi se povećati za 300 do 600 posto, a u nekim jedinicama lokalne samouprave čak i do 1000 posto.


“Takve promjene ozbiljno bi ugrozile obiteljske iznajmljivače, a mnogi od njih su obitelji koje iznajmljuju nekoliko kreveta ili mali apartman kako bi osigurale financijsku stabilnost u teškim ekonomskim uvjetima“, kaže IDS.


Omogućavanjem smanjivanja paušala za takve iznajmljivače izbjegla bi se nepravda koja ih stavlja u istu kategoriju s ostalim oblicima iznajmljivanja, a pogotovo u odnosu na tzv. nekomercijalni smještaj, koji je zapravo često iznajmljivanje „na crno“, dodaju.