Jače i od bure

Ženske klape Anima Arbae i Sozal priredile publici večer za uživanje

Lucian Borić

Foto Lucian Borić

Foto Lucian Borić

Niti tmurno vrijeme, niti bura, nisu omeli koncentraciju ženskih klapa, a ni publiku da se do kraja prepusti uživanju u klapskim pjesmama



 


Nakon uspješnih prvih „Klapa u suton“, u organizaciji Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu i sport Lopar, ove subote (28.  rujna) održana je večer klapa na šetnici ispred San Marino Sunny Resorta, na kojoj su nastupile ženske klape Anima Arbae i Sozal. Niti tmurno vrijeme, niti bura, nisu omeli koncentraciju ženskih klapa, a ni publiku da se do kraja prepusti uživanju u klapskim pjesmama. 


Klapa Anima Arbae nastala je iz istinske ljubavi prema glazbi. Stvorila je krug oko dalmatinske klapske pjesme te je svojim glazbenim radom nastoji očuvati za brojne generacije koje će pjevati poslije njih. U tome im svesrdno pomaže njihov voditelj, maestro Sveto Popović. Svoj glazbeni rad započele su krajem 2016. godine, a stalnu postavu momentalno čini 8 članica, velikih zaljubljenica u dalmatinsko klapsko pjevanje. Unatoč tome što dolaze iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta, „armižale“ (vezale) su se za ovaj otok i zaljubile u svaki njegov djelić. U njega su utkale svoje živote, ljubavi, znanja, iskustva – dušu, a stoga nije slučaj što klapa nosi ime Anima Arbae ili „Duša Raba“. 


Foto Lucian Borić




Sudjelovale su u značajnijim kulturno-umjetničkim manifestacijama na otoku Rabu, smotrama u Senju, Đakovu, Dramlju, Novom Vinodolskom te festivalima od kojih posebno ističu Večer debitanata u Bolu na Braču u sklopu Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Na Međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih skupina u Veroni (Italija) 2018. g. osvojile su 2. nagradu, kao i 2022. na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu (Crna Gora). U nekoliko navrata sudjelovale su na Festivalu ženskih klapa „Omišljanska rozeta“ u Omišlju na otoku Krku i Međunarodnoj smotri klapa u Đakovu.


Anima Arbae trebala je nastupiti i na spomenutim „Klapama u suton“, no zbog bolesti je tad bila spriječena. Sudeći po reakcijama publike, svojim nastupom su to ovaj put i više nego nadoknadili.


Foto Lucian Borić


Klapa Sozal osnovana je 2000. godine u cilju promicanja, razvitka i unaprjeđenja ženskoga klapskog pjevanja. S ponosom ističu brojnost svoje djece i unučadi, te ističu kako žele svoju baštinu ostaviti njima. Povodom Međunarodnoga dana žena ove godine nastupile su u Vinkovcima na prvom Festivalu ženskih pjevačkih skupina i klapa pod nazivom “Žene za žene”, te osvojile prvo mjesto po ocjeni publike i žirija u velikoj konkurenciji. Nedavno su nastupile i na 10. smotri klapa „Posle kampanela“, gdje su izvele pjesme „Romanca“ i „Gospo ajde doma“.


Foto Lucian BORIĆ