Riješen misterij!

Moguće je da ste pogrešno koristili ladicu za voće i povrće u hladnjaku

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Ladice u osnovi zadržavaju vlagu, pomažući namirnicama da ostanu svježe

Iako veći dio života provodimo u kuhinji, ponekad se iznenadimo sitnicama o kojima možda i ne razmišljamo previše. Jedna od njih svakako je ladica odnosno kutija u hladnjaku u kojoj većina ljudi skladišti voće ili povrće, a obično se nalazi na samom dnu, ispod polica.


A zašto voće i povrće uopće trebaju svoju ladicu u hladnjaku?


Zato što ladica ima funkciju sprječavanja da se takve namirnice prebrzo pokvare. Ali, prije nego počnete slagati u tu ladicu sve što vam padne na pamet, valjalo bi otkriti i jedan trik za dugotrajnu svježinu voća i povrća.


Donja ladica u hladnjaku funkcionira tako što manipulira vlagom. Većina prostora u hladnjaku je otvorena, što omogućuje usisavanje vlage s pomoću ventilatora hladnjaka.


I to je sjajno za većinu hrane i namirnica, ali voću i povrću je obično potrebna vlaga da bi ostali hrskavi i svježi jer nitko ne želi mlitavu zelenu salatu ili pak isušene jagode.


Ladice u osnovi zadržavaju vlagu voća i povrća, pomažući im da duže ostanu svježima. Ali, nije sve voće stvoreno jednako jer neko proizvodi više etilena (plina koji sazrijeva), a kada plodovi sazrijevaju i proizvode plin, oni također signaliziraju i drugoj hrani da je vrijeme da počne sazrijevati.


Kako pravilno koristiti ladicu hladnjaka?


Da biste doista iskoristili puni potencijal svoje ladice, morate znati koja hrana uspijeva u okruženjima visoke vlažnosti, koja preferira nisku vlažnost i koja proizvodi veće količine etilena.


Banane i jabuke, na primjer, dvije su voćke za koje se zna da proizvode mnogo plinova, pa se čini da uvijek sazrijevaju u isto vrijeme.


Kada ove dvije voćke stavite zajedno, posebno u vlažnom okruženju poput ladice, to može uzrokovati njihovo brže kvarenje i gubitak željene teksture.


Isto tako, ne bi imalo smisla u istu ladicu stavljati bobičasto voće (koje voli vlagu) i rajčice ili limun (koji više vole suhoću). Time bi jedna skupina prebrzo sazrela.


Ako imate dvije ladice, koristite ih mudro tako da u jednu pohranite proizvode koji uspijevaju pri visokoj vlažnosti, a u drugu proizvode koji uspijevaju pri niskoj vlažnosti.


Neki hladnjaci dolaze s ventilacijskim otvorom koji se može otvoriti da bi se kontrolirala razina vlage.


Ako imate jednu ladicu za voće i povrće, koristite je za skupine namirnica visoke vlažnosti. Pravilo je da proizvodi s debljom kožicom (poput rajčica, limuna i luka) ne bi trebali imati previše vlage pa ih možete držati i izvan hladnjaka, piše Take Out.