Zahuktale pripreme

FOTO Futsal momčad Rijeke osvojila prvi trofej u uvertiri sezone velikih očekivanja

Ivan Volarić

Teo Turk/Foto M. ĐEKIĆ

Teo Turk/Foto M. ĐEKIĆ

U subotu nas čeka nova pripremna utakmica s aktualnim prvakom Hrvatske, Dinamom. Poziv navijačima na još jednu dobru utakmicu, a mi ćemo dati sve od sebe da je dobijemo - rekao je Alen Fetić



RIJEKA  Futsal momčad Rijeke osvojila je prvo izdanje međunarodnog turnira Olybet futsal cup, što se od prošloga petka do nedjelje igrao na parketu Dvorane mladosti. Bijeli su na putu do prvog trofeja u uvertiri sezone velikih očekivanja, ujedno i premijernog nastupa u SuperSport HMNL-u, svladali srpskog prvaka Fon Banjicu te remizirali s hrvatskim prvoligašem Vrgorcem i šestoplasiranom momčadi poljskoga prvenstva Bochnijom. Riječani su odradili tri jake provjere u kojima su se predstavila i zvučna pojačanja reprezentativnog kalibra. Teo Turk, Đorđe Rosić i Žiga Čeh zabili su prve pogotke u bijelom dresu, Max Vesel se uklopio u dobra izdanja ostatka momčadi predvođene osloncima lanjskih prvaka Prve HMNL, vratarom Carlom Berkovićem, Elvirom Husarićem i dokapetanom Alenom Fetićem. »Feta« je u izostanku kapetana Carla Berkovića dobio čast preuzeti pobjedničku plaketu za turnir koji je donio kvalitetan futsal.


Foto galerija: Rijeka osvojila futsal turnir u Dvorani mladosti na Trsatu Foto: Milan Đekić


– Sigurno da je lijepo biti prvi. Uvijek želim pobijediti, neovisno o tome da li u pitanju prijateljska ili službena utakmica, a pogotovo kada je riječ o kvalitetnim suparnicima. Vrgorac je odlična ekipa koja je 20 godina igrala u Prvoj ligi. O prvaku Srbije ne treba trošiti riječi, a Poljaci su ozbiljna ekipa s nekoliko stranaca i hrvatskim stručnjakom na klupi. Mislim da smo u toj konkurenciji zasluženo prvi. U prvom poluvremenu protiv Fon Banjice pokazali samo da smo odlična ekipa. Normalno, nedostaje još uigranosti, ali i to će doći s vremenom. Osvajanje ovog turnira je sigurno poticaj za daljnji rad na treninzima. Lakše je naporno trenirati kada pobjeđuješ – govorio je nakon utakmice Fetić i pohvalio organizaciju turnira.


Pohvale


– Ovo je jedan od boljih turnira na Balkanu i čestitke svima u klubu koji su pružili svoj doprinos organiziciji. Stvarno je sve bilo odlično, od nagrada, sponzora, TV prijenosa… Na utakmici su bili i nogometni uglednici poput Damira Miškovića. Lijepo je to vidjeti. Svi smo mi sada Riječani i drago nam je vidjeti da svi rado dolaze na naše utakmice. U subotu nas čeka nova pripremna utakmica s aktualnim prvakom Hrvatske, Dinamom. Poziv navijačima na još jednu dobru utakmicu, a mi ćemo dati sve od sebe da je dobijemo – kazao je Slovenac s dugogodišnjom riječkom adresom.




Trener Duje Maretić suglasan je s konstacijom da pobjednički mentalitet treba graditi i kroz pripreme, ali njemu su ove tri utakmice u prvom redu poslužile da »opipa puls« momčad nekoliko tjedana uoči početka prvenstva.


– Ovaj turnir je poslužio da vidimo u kakvom smo stanju. Moram čestitati ekipi. Slovenski reprezentativci su odigrali nevjerojatnih sedam utakmica. Skidam im kapu. Mi smo doslovno napravili jedan zajednički trening prije početka turnira. Imamo veliki potencijal i velike rezerve. Idemo se sada zatvoriti u dvoranu i nastaviti raditi. Što se turnira tiče, sve ekipe su fantastične. Dobili smo podražaj koji smo i željeli – kazao je trener Riječana.


Gledatelji


Jedina »mrlja« turnira je posjeta na tribinama. U klubu su uložili veliki trud, ušminkali su dvoranu, pripremili nagradne igre, doveli kvalitetne suparnike, no očito je da riječku publiku više motiviraju domaći suparnici primamljivih imena s velikonogometnih terena. Dinamo, Torcida, Osijek ili Pula dodatno mobiliziraju i Armadu koja je prošle sezone na Trsatu znala prirediti atmosferu iz najboljih rujevičkih izdanja.


– Nadao sam se da će biti malo više publike, da će stati iza nas. Znamo koliko nam je ta podrška značila kada smo igrali u Prvoj ligi. Nadam se da će protiv Dinama biti bolje – dodao je Maretić pred kojim su još gotovo tri tjedna priprema.


– Ima još puno prostora za napredak. Fizički smo dosta dobri, na tome smo radili do reprezentativne pauze. To nas je malo poremetilo. Mislim da smo na 50 posto onoga što možemo biti – zaključio je Maretić.


Ciancijev oproštaj od najdražeg dresa

Uoči subotnje utakmice protiv Fon Banjice predsjednik HMNK Rijeka Vedran Frelih uručio je prigodni dres na oproštaju od Kristijana Ciancija, dugogodišnjeg kapetana momčadi. Cianci je kapetanski vodio momčad do SuperSport HMNL-a, ali nije dočekao barem jedan nastup u najvišem futsal rangu.


– Meni je kao domaćem igraču bila velika čast ostvariti uspjeh kao što je plasman u SuperSport HMNL. Međutim, zbog privatnih i poslovnih obveza neću moći osjetiti kako je to igrati u najvišem rangu futsal natjecanja. No, kada kod budem u mogućnosti, bit ću uz ove dečke. U meni će imati najvećeg navijača nadolazeće sezone.


Može li ova ekipa otići do najvišeg cilja, titule prvaka?


– Sigurno da može, tu su kvalitetni domaći igrači, a dovedena su i pojačanja – kazao je Cianci i izdvojio najljepše trenutke u karijeri.


– U prvom redu, kada sam prvi put stao na parket u dresu najdražega kluba te zaigrao pred svojim sugrađanima i navijačima. Jasno, tu je i naslov prvaka osvojen u Prvoj HMNL – rekao je igrač s najviše nastupa u dresu HMNK Rijeka.