Rat na Bliskom istoku

VIDEO Izraelci rano jutros prvi put raketirali i sam centar Bejruta. Biden ima sve manji utjecaj na Netanyahua

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Počinjena je velika šteta na stambenim zgradama i drugoj gradskoj infrastrukturi



Izraelske snage rano jutros su iz zraka raketirali samo središte Bejruta. Ovo je prvi put od početka eskalacije ratnih zbivanja na Bliskom istoku da je napad izvršen unutar granica libanonske prijestolnice, dosad su izraelski zračni napadi bili usmjereni na gusto naseljeni južni dio grada, odnosno šijitske četvrti u kojima su bila uporišta Hezbolaha.


Ovaj su put projektili pali u blizini Cola Bridgea, glavnog raskrižja u gradu, pri čemu je počinjena velika šteta na stambenim zgradama i drugoj gradskoj infrastrukturi.


Tijekom nedjelje je u izraelskim napadima na ciljeve u južnom Libanonu ubijeno preko stotinu, a ranjeno oko 350 ljudi. Potvrđeno je da su ubijena još najmanje tri visoka zapovjednika Hezbolaha, uključujući Nabila Qaouka, ključnog zapovjednika i člana središnjeg vijeća skupine. IDF je objavio i kako je u napadu na zgradu ispod koje se nalazio podzemni stožer Hezbolaha u petak, uz vrhovnog vođu Hassana Nasrallaha ubijeno još dvadesetak visokih dužnosnika skupine.



Izrael je jučer napao i objekte koje su, kako tvrde, koristili pobunjeni Huti u Jemenu. Na meti su bile elektrane i luka, a ubijene su najmanje četiri osobe. Hutiji su, poput Hamasa i Hezbolaha, među militantnim skupinama koje podupire Iran.


Američki predsjednik Joe Biden kaže da će uskoro razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Dodao je da se mora izbjeći sveopći rat na Bliskom istoku, no čini se da je njegov utjecaj na čelnika Izraela – sve manji.