Vremenska prognoza

Jutros hladno, ima i mraza. Meteorologinja otkriva što očekivati u promjenjivom tjednu pred nama

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Stabilno još i u utorak, ali svježe, ujutro na kopnu uz mjestimičnu magl



I danas svježe, ujutro ponegdje uz maglu, pa i čak slab mraz, a danju pretežno sunčano, još prijepodne uz lokalno jaku buru s olujnim udarima. Stabilno još i u utorak, ali svježe, ujutro na kopnu uz mjestimičnu maglu, uglavnom po gorskim kotlinama pri tlu i slab mraz.


U srijedu toplije i opet oblačnije, uz južinu i povremenu mjestimičnu kišu, lokalno i obilniju, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a u četvrtak na sjevernom Jadranu ponovno bura, često jaka, mjestimice i s olujnim udarima, piše HRT.


Prilično hladno


“Ponedjeljak će na istoku Hrvatske proteći sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Vjetar slab, još ujutro u Podunavlju umjeren sjeverozapadni. Jutro svježije, od 4 do 7 °C, a danju temperatura oko 16 °C.




Sunčano će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj, pa će temperatura porasti na 14 do 16 °C. Zbog izostanka vjetra, jutro će biti hladnije, od 2 do 5 °C. Mjestimice će nastati i magla, a moguć je i slab mraz.


Mraza i magla još su vjerojatniji po kotlinama Gorske Hrvatske, gdje će biti još hladnije, od 1 do 3 °C. Na sjevernom Jadranu ujutro od 10 do 14 °C te umjerena i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima. Sredinom dana oslabjet će i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, pa će temperatura zraka porasti na vrijednosti od 12 do 14 °C u gorju te na obali od 17 do 21 °C.


Sunčano će ponedjeljak proteći i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Još će u prvom dijelu dana puhati umjerena do jaka bura, poslijepodne sjeverozapadni vjetar, uz obalu i slabiji jugozapadni. Temperatura ujutro od 12 do 16 °C, u unutrašnjosti i samo oko 6 °C, a danju od 19 do 22 °C.


I na pretežnom sunčanom jugu Hrvatske će dan početi s umjerenom i jakom burom. Do sredine dana oslabjet će i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. More većinom malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 13 od 16 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C, a dnevna od 20 do 22 °C.”


Promjenjivo


“U utorak na kopnu stabilno te većinom sunčano. Jutro prohladno, ponegdje s maglom i slabim mrazom. Od srijede pretežno oblačno povremeno s kišom, ponegdje opet obilnom, te u obliku pljuskova s grmljavinom. Najprije će zapuhati jugozapadnjak, u četvrtak sjeverni vjetar.


Od srijede i na Jadranu nestabilno s često obilnom kišom pa i u obliku izraženim pljuskova s grmljavinom. Umjereno i jako jugo, u četvrtak će slabjeti i na sjeveru okrenuti na buru. U utorak slabiji vjetar, u Dalmaciji pretežno sunčano, dok će na sjeverni dio već polako pristizati oblaci.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.