Zahvala svim braniteljima

Svečanost u Bribiru: Obilježen treći Dan branitelja crikveničko-vinodolskog kraja

Robert Šimonović

Jučer otkriveni spomenik hrvatskim braniteljima u centru Bribira / Snimio Milan ĐEKIĆ

Jučer otkriveni spomenik hrvatskim braniteljima u centru Bribira / Snimio Milan ĐEKIĆ

Iako na ovom području nismo bili direktno uključeni u ratna razaranja, cijeli naš crikveničko-vinodolski kraj od prvog se dana uključio u obranu domovine. Ljubav prema domovini bila je najveća motivacija te je hrabrost nadvladavala strah – rekao je načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić



BRIBIR – Treći Dan branitelja crikveničko-vinodolskog kraja jučer je u Bribiru obilježen prigodnom svečanosti u Domu kulture, otkrivanjem spomenika hrvatskim braniteljima u centru Bribira, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te braniteljskim igrama, zabavom i druženjem. Obilježavanje Dana branitelja rezultat je sporazuma sklopljenog između Vinodolske općine i gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog te braniteljskih udruga koje djeluju na tom području, a datum 30. rujna simbolično je odabran jer je tog dana 1991. godine formirana prva organizirana dragovoljna postrojba Barakude koja je pod zapovjedništvom Ivana Antića Polića krenula u ratom zahvaćenu Liku i priključila se 111. brigadi.


Program obilježavanja počeo je u bribirskom Domu kulture, gdje su okupljeni iskazali poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su stvarali slobodnu i neovisnu hrvatsku državu, a s posebim pijetetom i minutom šutnje odana je i počast borcima palima za domovinu. Okupilo se više od 200 hrvatskih branitelja. Program su nastupom uljepšali i momci iz tribaljske klape Tić, koji su izveli himnu Republike Hrvatske te pjesme »Ružo crvena« i »Mom zavičaju«.


Brojni uzvanici na prigodnoj svečanosti u bribirskom Domu kulture / Snimio Milan ĐEKIĆ


Uzvišen čin


Svečanosti je nazočio državni tajnik Darko Nekić, kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Bili su tu i načelnik Ureda zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga pukovnik Marin Domijan, pukovnik Igor Kleković iz Glavnog stožera Oružanih snaga RH, gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović, v. d. gradonačelnice Crikvenice Ivona Matošić Gašparović, gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, kao i drugi predsjednici i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te čelnici i predstavnici institucija i udruga. Uime domaćina prisutni su bili načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić i predsjednik Općinskog vijeća Dean Barac. Načelnik Grbić pitao se ima li većeg i uzvišenijeg čina nego svoj život položiti za domovinu, za bolje sutra, za život u miru budućih pokoljenja.


Poginuli bribirski branitelji



 


Spomenik hrvatskim braniteljima smješten je u centru Bribira, u parku koji se nalazi u neposrednoj blizini Doma kulture. Otkrili su ga Francika Martinčić Šimunović, sestra poginulog bribirskog branitelja Tea Martinčića, te Valent Kapelari, brat pokojnog bribirskog branitelja Alena Kapelarija. Novi spomenik blagoslovio je velečasni Mateo Šutić. Autor spomenika je Hrvoje Živković, koji je otkrio njegovo značenje.


– Ovaj spomenik, s križem između dva dijela šahovnice, simbolizira borbu i jedinstvo te posjeća na važnost mira i slobode. U dvije kockice hrvatskog grba upisana su dva imena poginulih bribirskih branitelja – Tea Martinčića i Alena Kapelarija. Ona označavaju njihov doprinos, vlastiti život utkan u stvaranje i obranu Hrvatske. Neka ovaj spomenik bude trajni podsjetnik na žrtvu branitelja i našu dužnost da čuvamo i cijenimo slobodu koju su nam osigurali – kazao je Živković.

– Taj čin podnijeli su mnogi hrvatski branitelji, prolivši svoju krv diljem naše domovine, braneći svoja ognjišta u nametnutom ratu, od Vukovara, Slavonije, Banije, Like, preko cijele Dalmacije, pa sve do Dubrovnika. Tisuće hrvatskih branitelja čuvale su na prvim crtama bojišnice svoje domove, obitelji, djedovinu i vjekovni teritorij hrvatske države. Iako na ovom području nismo bili direktno uključeni u ratna razaranja, cijeli naš crikveničko-vinodolski kraj od prvog se dana uključio u obranu domovine. I to na svim bojištima, a najviše na ličkom koje nam je bilo i najbliže. Kroz brojne postrojbe, dobrovoljačke i službene, branitelji su se uključivali u velikom broju, znajući da je »glava u torbi« svake sekunde i da se mnogi od njih više neće vratiti svojim kućama. Ljubav prema domovini bila je najveća motivacija te je hrabrost nadvladavala strah. Iz današnje perspektive to izgleda lako i možda ne baš toliko strašno, ali samo oni koji su sve to uživo prošli znaju što sve strahote rata mogu donijeti i zato se nadam da nikada više nećemo morati osjetiti tako nešto. Iako trenutna događanja u svijetu ne idu baš u smjeru mira, molimo se dragom Bogu da ipak prevlada razum i dogovor i da ne dođe do većih sukoba koji će se preliti na globalnu razinu – kazao je Grbić.


Program je pjesmom uljepšala tribaljska klapa Tić / Snimio Milan ĐEKIĆ


Crikvenička brigada


Dodao je da je u Domovinskom ratu poginulo oko 14 tisuća osoba, od toga 8.700 branitelja. Brojne obitelji zavijene su u crno, a u ratnim događanjima s područja Vinodolske općine osam je branitelja položilo živote na oltaru domovine.


– Već je gotovo punih 30 godina od završetka rata. Živućih branitelja sve je manje te smo upravo iz tog razloga dogovorili i osmisli ovaj dan, kako bismo se dostojno prisjetili svih kojih više nema, ali i da bismo odali zahvalu živima. Dogovorili smo se da ovo bude dan pijeteta, ali i zajedničkog druženja. Čast mi je i da ćemo danas otkriti novi spomenik hrvatskim braniteljima kao simbol poštovanja i zahvale i kao spomen za buduće generacije. Naša je dužnost i obveza štovati ovakve dane jer je to najmanje što možemo učiniti za zahvalu onima koji su omogućili da mi danas živimo u miru, u najljepšoj i jedinoj nam domovini Hrvatskoj – kazao je načelnik.


Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vinodolske općine Josip Trbović istaknuo je da je najveći broj sudionika Domovinskog rata iz nekadašnje Općine Crikvenica bio u sastavu 155. brigade Hrvatske vojske, koja se nazivala Crikveničkom brigadom, premda su u njenom sastavu bile i postrojbe sastavljene od žitelja Opatije, Raba i Senja.


Vrlo visok odaziv


– Mobilizaciji se odazvalo 92 posto branitelja, čime smo izuzetno ponosni. U 155. brigadi čitav crikveničko-vinodolski kraj imao je nekog člana obitelji, bliskog prijatelja i svi su naši mještani živjeli uz brigadu. Brigada je obavila u potpunosti svoj ratni zadatak na ličkoj bojišnici. Jako je dobro organizirana, ali nije dugo trajala. Mobilizirana je 20. srpnja 1992. godine, a branitelji su nastavili ratni put kao pripadnici drugih postrojbi, 143., 111. i 203. brigade te 133. Domobranske pukovnije – kazao je Trbović u emotivnom govoru, dodavši da su to bila teška vremena iz kojih se mnogi nisu vratili, ali su dali ogroman doprinos obrani domovine.


Darko Nekić je podsjetio da je 15. siječnja 1992. godine Hrvatska službeno priznata kao samostalna i neovisna država, kazavši da su se tada konačno ostvarile želje i misli svih hrvatskih ljudi koji su dugo sanjali Hrvatsku. Zahvalio je svim braniteljima koji su pridonijeli slobodi Hrvatske, kako živim, tako i poginulim. Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Primorsko-goranske županije Irena Kačić također je zahvalila svima koji su se okupili, čime su, smatra, pokazali da nisu zaboravili smrtno stradale suborce koji su dali najvrednije što su imali za domovinu, a to je život.