Stoljeće odgajanja mladih

Svečano obilježena stota godišnjica djelovanja Srednje škole Delnice

Marinko Krmpotić

Sjajan nastup glumaca srednjoškolaca s goranskom verzijom "Ćelave pjevačice" / Snimio M. KRMPOTIĆ

Sjajan nastup glumaca srednjoškolaca s goranskom verzijom "Ćelave pjevačice" / Snimio M. KRMPOTIĆ

Prvih sto godina čestitala je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, istaknuvši da nije lako biti uspješna srednja škola u planinskom području, a Srednja škola Delnice to uspijeva jer se prilagođava, za što je dobar primjer prije tri godine uspješno ostvareno vraćanje smjera šumarskog tehničara



 


DELNICE – Iznimno je velik utjecaj u posljednjih stotinu godina na razvoj cijelog Gorskog kotara imala Srednja škola Delnice, jasno je nakon obilježavanja punog stoljeća postojanja i rada ove srednjoškolske ustanove koja je u ravnih sto godina odgojila brojne generacije mladih, stvorivši time temelje razvoja i napretka na brojnim područjima ljudske djelatnosti u svim dijelovima Gorskog kotara. Početak srednjoškolskog obrazovanja na delničkom se području veže uz 1924. godinu, kad je u rujnu te godine otvorena Viša pučka škola u koju je upisano čak 65 učenika, što je za tadašnju veličinu Delnica bio itekako lijep broj.


U razdoblju do devedesetih godina prošlog stoljeća, kad je škola počela djelovati pod nazivom Srednja škola Delnice i kad je stvoren današnji sustav obrazovanja utemeljen na gimnazijskim i strukovnim programima, ova je ustanova zahvaljujući brojnim reformama obrazovanja mijenjala nazive (Građanska škola, Državna mješovita građanska škola “Dr. Franjo Rački”, Gimnazija “Ilonka Golik”, Školski centar šumarstva i drvne industrije…) i obrazovne smjerove (šumari, drvari, gimnazijalci, strojari, ekonomisti, autolimari, prodavači, automehaničari, plino i vodoinstalateri…), ali je cilj uvijek bio odgojiti i obrazovati što kvalitetnije mlade ljude koji će u svom poslu biti stručnjaci, a u životu pozitivni i pošteni. U tome se, pokazuje to prošlost, i uspjelo, a Srednja škola Delnice danas, istaknula je u pozdravnoj riječi ravnateljica Slađana Srkoč, djeluje kao obrazovna ustanova s dva trogodišnja i tri četverogodišnja smjera – strojarski smjer, ekonomist, šumarski tehničar, gimnazija.


Sadašnji nastavnički kadar Srednje škole Delnice / Foto N. LUČIĆ
Sadašnji nastavnički kadar Srednje škole Delnice


Vrijedni rezultati




– Uz kvalitetan rad u nastavi bilježimo i niz pažnje vrijednih rezultata u izvannastavnim aktivnostima na državnoj i međunarodnoj razini, kao i u sportu u okviru kojeg smo dali nekoliko olimpijaca. Iza nas je stoljeće ispunjeno radom i uspjesima, a nadam se da nam slijede još mnoge uspješne godine – rekla je ravnateljica, zahvalivši svim učenicima, profesorima i svim ostalima koji su u posljednjih sto godina dali doprinos razvoju i ugledu ove srednjoškolske ustanove.


Nazočnima i školi prvih i velikih sto godina čestitala je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, istaknuvši da nije lako biti uspješna srednja škola u planinskom području, a SŠ Delnice to uspijeva jer se prilagođava, za što je dobar primjer prije tri godine uspješno ostvareno vraćanje smjera šumarskog tehničara koji je, nakon što ga tri desetljeća nije bilo, izazvao veliku pažnju mladih Gorana. Rođendansku čestitku okupljenima i SŠ Delnice uputila je i Edita Stilin, pročelnica županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, istaknuvši da se Županija kao osnivač trudi biti podrška.


– Pomogli smo pri traženjima SŠ Delnice vezanim uz osnivanje smjera šumarskog tehničara, a drago nam je da ova škola, kao i cijelo područje PGŽ-a, posljednjih nekoliko godina bilježi rast broja učenika – rekla je Edita Stilin.


Ravnateljica Slađana Srkoč / Snimio M. KRMPOTIĆ


Predstava i glazba


U okviru prigodnog programa najveći pljesak zaslužili su glumci srednjoškolci koji su pod vodstvom Matije Kezelea iz Kotar Teatra zaista izvrsno adaptirali dijelove čuvene “Ćelave pjevačice” Eugena Ionescoa, prilagodivši je goranskim okvirima. Odlični su u svojim glazbenim nastupima bili i članovi sastava Promili, potom i solo izvođači Mihael Šepelj (saksofon) i Patrik Mulc (gitara), kao i sjajna vokalna skupina DiM. Zanimljivo je da su svi oni bivši učenici SŠ Delnice, kao što je to bila i voditeljica programa Slavica Kljaić, kao i Ivica Knežević, autor lijepog izgleda pozornice na kojoj je obilježeno prvo stoljeće rada i postojanja Srednje škole Delnice. Dakle, bivši učenici ove škole dali su lijep doprinos obilježavanju prve “stotke”! Daj Bože još bar 100 godina – kako je, predajući prigodan dar ravnateljici Slađani Srkoč, rekla gradonačelnica Katarina Mihelčić.


Sudionici i uzvanici obilježavnja prvog stoljeća SŠ Delnice / Foto M. KRMPOTIĆ