Gusti dim i zvukovi sirena

Mrkopaljci poslijepodne svjedočili velikoj nesreći: Plamen u potpunosti “progutao” pilanu

Marinko Krmpotić

Goranski i riječki vatrogasci spriječili su širenje požara na okolinu / Snimio M. KRMPOTIĆ

Goranski i riječki vatrogasci spriječili su širenje požara na okolinu / Snimio M. KRMPOTIĆ

Ovo je strašno. Prošle godine smo, 1. listopada, otvorili novu pilanu čiji je kapacitet bio prorez od 35.000 kubika jelovih trupaca. Okvirno je šteta najmanje 5 milijuna eura, a konkretnije podatke ćemo tek znati, kaže Branko Liker



 


MRKOPALJ – Gusti dim iznad onog dijela Mrkoplja smještenog nedaleko od Čelimbaše od današnjih je poslijepodnevnih sati svjedočio da se pretposljednjeg dana rujna u ovom gorskom mjestašcu ne događa ništa dobro. Zvuci vatrogasnih i policijskih sirena Mrkopaljcima su vrlo brzo potvrdili strahove – izgorjela je pilana! Na dojavu oko 14.30 sati reagirali su lokalni kao i vatrogasci iz okolnih goranskih naselja te JVP-a Delnice, a pristigli su potom i dežurni iz JVP-a Rijeka. Zajedničkim snagama uspjeli su zaustaviti širenje požara koji bi zbog sirovine i građe smještene u krugu pilane mogao biti vrlo opasan. Nažalost, samoj pilani nije bilo spasa. Plamen je progutao sve što je bilo u unutrašnjosti, probio se i na vanjske dijelove zgrade, ali ne i proširio. Naravno, mještani su šokirani i pogođeni, kao i vlasnik Branko Liker koji je na požarište stigao čim su mu javili za požar.


Uništeno je sve u unutrašnjosti pilane / Snimio M. KRMPOTIĆ


– Ovo je strašno. Prošle godine smo, 1. listopada, otvorili novu pilanu čiji je kapacitet bio prorez od 35.000 kubika jelovih trupaca. Okvirno je šteta najmanje 5 milijuna eura, a konkretnije podatke ćemo tek znati. Mene su radnici koji su bili u peletirnici i kotlovnici zvali oko 14.30 sati, a prije toga su zvali i policiju i vatrogasce. U sat i pol sve je izgorjelo i sad nam je u potpunosti ugrožena proizvodnja vezana uz pilanu. Raditi nastaviti može samo peletirnica – rekao je Liker.




Još je pogođeniji bio načelnik Josip Brozović koji nam je kroz suze rekao da je u ovom mjesecu bilo u Mrkoplju čak deset pogreba, a sad pred kiše i zimu izgori pilana u kojoj je radilo osamdeset ljudi, mahom stanovnika ovog kraja.


– Strašno. Ovo je strašno. Krenule su škole, sad će i studij pa djeci koja se školuju treba osigurati sredstva. A ovdje imamo 80 radnika od kojih je čest slučaj da su dva pa i više članova obitelji tu uposlena. Ovo je strašno bolno – rekao je načelnik Brozović.


Zavjesa dima nad pilanom Mrkopalj / Snimio M. KRMPOTIĆ