Rijeka vs. Hajduk

Amer Gojak uoči večerašnjeg jubilarnog 160. Jadranskog derbija: “Znamo koliko ova utakmica znači klubu i navijačima”

Denis Frančišković

Amer Gojak/Foto HNK Rijeka

Amer Gojak/Foto HNK Rijeka

Dat ćemo maksimum da tri boda ostanu na Rujevici i da obradujemo naše navijače - rekao je veznjak Rijeke



RIJEKA Nogometaši Rijeke i Hajduka večeras otvaraju prvo ovosezonsko poglavlje Jadranskih derbija, utakmica na Rujevici godinama je hrvatski nogometni klasik, ovoga puta više od šlagera kola. Obje momčadi opet su nakon dugo vremena na vodećim pozicijama i u prigodi da naprave iskorak i odmaknu Dinamu. Nema sumnje, eventualni trijumf Riječana ili Splićana bila bi bitna injekcija samopouzdanja za nastavak prvenstva objema momčadima, remi bi ostao pod egidom »ista meta, isto odstojanje«.


Rijeka dočekuje Hajduk u ulozi favorita, momčad Radomira Đalovića u ovom je trenutku stabilnija i bolje izbalansirana, nasuprot gostima koji se dižu u formi i rezultatima, ali dojam je, da se još uvijek traže. Gennaro Gattuso, trener Bilih, ne krije da je pred njim brdo posla.


Ulog je dosta velik, utakmica u ovoj fazi nadmetanja ništa ne rješava, ali poznavajući rivalstvo majstora sa sjevera i majstora s juga u borbi za prestiž i epitet majstora s mora, i jedni i drugi na optimističnom su valu.




Naboj će po običaju biti tradicionalno visoke »voltaže«, i na travnjaku i na tribinama, bit će zanimljive taktičke zamisli dvojice trenera, iako je u konačnici sve na akterima brzog travnjaka Rujevice.


– Svi znamo što ovaj derbi znači klubu i navijačima i mislim da smo spremni. Dat ćemo maksimum da tri boda ostanu na Rujevici i da obradujemo naše navijače – kaže Amer Gojak, prinova Bijelih u veznoj liniji, donedavni igrač Ferencvaroša, rođeni Sarajlija, svojevremeno najpoznatiji kao igrač zagrebačkog Dinama.


Iza obje momčadi su europski ružni snovi s Olimpijom i Ružomberokom, blamaža i ispadanje od potpunih autsajdera, ali i puno zapaženija izdanja na domaćim travnjacima. Silom neprilika obje momčadi sezonu spašavaju na domaćim kolosijecima.


– Zadovoljni smo ligaškim izdanjima, dobro igramo i prvi smo na ljestvici. Uz to smo dobili samo jedan pogodak. To nam daje određeno samopouzdanje. Dobro smo se spremili i ne bi smjelo biti problema – dodaje Gojak.


Veza i borba


Gojak je doveden kao kreator veznog reda, da zajedno s Frukom i Jankovićem razigrava suigrače, ali i prijeti suparničkim vratima iza isturenijeg Andrića. Riječka veza zaštitini je znak momčadi, a splitska također vrvi zanimljivim imenima. Tu su Rakitić, Krovinović i Pukštas. Dosta utakmica se rješava baš u srcu veze.


– Sigurno da će tu biti borbe, neovisno tko bude igrao. Osobno imam dosta iskustva iz takvih utakmica, želja mi je pomoći suigračima i nadam se da ćemo na kraju slaviti.


Kod gostiju je minulog ljeta bilo dosta turbulencija, otišao je Ivan Perišić, ali došao je Ivan Rakitić. Riječani vjeruju u svoje snage i umijeće kako neutralizirati zvučno ime Hajduka.


– Rakitić je klasan igrač, o tome ne treba previše trošiti riječi. On gostima daje neku novu dimneziju igre, ali mi prije svega trebamo gledati sebe. Igramo na našem stadionu i pred našim navijačima, što znači da moramo dati maksimum. I da ostanemo i dalje prvi.


Rijeka je posloženija kao momčad, Hajduk još uvijek puno ovisi o Marku Livaji. Obično se kaže, ako se zaustavi kapetan, napravljeno je pola posla.


– Nisam trener da dajem neke odgovore u tom smislu, ali u dogovoru sa stručnim stožerom nastojat ćemo napraviti ono što je najbolje za nas. Želimo izgledati kao prava momčad.


Derbiji uglavnom stavljaju dojam u drugi plan. Ne teži se toliko ljepoti u igri, koliko pragmatičnosti i samom rezultatu. Uoči utakmice od tih premisa kreću oba sastava, to nije nikakva tajna.


Visoki rizik


– Vidjet ćemo kako će se razvijati susret. Sigurno nas čeka teška utakmica, utakmica s puno trke i borbenosti. Bit će i dosta agresije u igri, ali vjerujem da ćemo znati odgovoriti na sve te izazove – smatra veznjak Bijelih.


Novi napadač Komnen Andrić, također bivši dinamovac, nedavno je ustvrdio da ova momčad Rijeke ima kvalitetu za velike stvari.


– Sigurno da imamo kvalitetu za velike stvari. Imamo dobru momčad, dečki su mladi, svi grizu na treninzima i rezultati nas prate. Nadam se da ćemo nastaviti u ovakvom ritmu, ne trebamo gledati s kim igramo, nego samo ići iz ogleda u ogled.


Dosadašnji dio prvenstva već je ponudio dosta uzbuđenja. U vrhu su opet najbolja tri hrvatska kluba, Osijek se budi, a velika borba mogla bi se voditi oko ostanka u društvu najboljih.


– Konkurencija se zna, ali ne gledam previše na druge, više na svoju momčad. To je najvažnije, cilj nam je da ostanemo na prvom mjestu.


Gojak je odabrao Kvarner i Rijeku. I zadovoljan je, iako je na nekom novom početku budući da je u Mađarskoj bio pao u drugi plan.


– Prezadovoljan sam, dobro se radi i uvjeti su jako dobri. Vlada i pozitivna energija u klubu i momčadi te mi to sve odgovara. Želim napredovati iz utakmice u utakmicu i, nadam se, što se prije vratiti u onu svoju staru formu.


Za Dinamo je odigrao čak 207 utakmica i zabio 20 golova, uz dojmljiv broj od 21 asistencije. To je ona kvaliteta Amera koju struka želi vidjeti i na Rujevici. Svakako da kao bivši Modri prati i sve u dvorištu Maksimira.


– Svaki klub ima svoje krize, na njima je da se dobrim igrama izvuku iz nje – zaključio je Gojak.