Turistički kompleks

Misterij u Kostreni. Među građanima kruži fotografija makete ogromnog hotela, načelnik ne zna ništa o gradnji u uvali Svežanj

Barbara Čalušić

Kostrenjani putem poruka razmjenjuju fotografiju makete hotela koji bi trebao niknuti na mjestu nekadašnjeg objekta Croatia linea, no načelnik kaže da nema nikakve službene informacije



KOSTRENA – Kostrenjani već danima putem poruka razmjenjuju fotografiju makete impozantnog hotelskog kompleksa koji bi trebao niknuti iznad uvale Svežanj na mjestu nekadašnjeg objekta Croatia linea. Osim makete, na fotografiji se može vidjeti i legenda koja upućuje da će kompleks imati osam katova, kongresne, sportske i wellness sadržaje, a iznad svega stoji i ime poznatog hotelskog lanca Double Tree by Hilton.


Ćakule o planu


Hoće li na mjestu nekadašnjeg kluba Croatia linea doista biti izgrađen hotelski kompleks, zanimalo je i kostrenske vijećnike pa je misteriozna maketa s potpisom poznatog hotelskog lanca bila glavna tema posljednje sjednice Općinskog vijeća Kostrene.


HDZ-ov Darko Tonković upitao je na aktualnom satu načelnika Dražena Vranića postoji li kakav manje poznat plan za ovaj atraktivni kostrenski prostor, budući da Vijeće o tome nije donosilo nikakve odluke.





– Mogu reći da sam i ja dobio tu sliku putem Vibera, potpuno neslužbeno, i nemam nikakvu službenu informaciju čemu ona služi, niti tko je autor fotografije i makete. Iskoristit ću vaše pitanje da još jednom ponovim nekoliko stvari koje mi se čine važnima, a koje sam već govorio u javnosti. Tiču se ćakula kako se na tim prostorima mijenjaju planovi, a zapravo se ne događa ništa.


To je činjenično stanje. Sve stvari koje se tiču izmjene prostornoplanske dokumentacije složen su proces o kojem ne odlučuje načelnik ili samo jedna osoba, već odlučuje Općinsko vijeće, a kao što znate, po tom pitanju nismo donijeli niti jednu odluku.


Na tom dijelu se ne poduzimaju nikakve aktivnosti, niti će se poduzimati u ovom mandatu, a ni u neko skorije vrijeme. Prostor samog kompleksa Croatia linea i dalje je u vlasništvu Republike Hrvatske i sada je pod ingerencijom Ministarstva prostornog uređenja, rekao je Vranić. Podsjeća da je zadnji natječaj za prodaju raspisan 2018. godine i otad se ništa nije događalo.


– Više sam puta razgovarao s raznim ministrima kako bi se taj prostor vratio u funkciju, no nije napravljen niti jedan konkretan pomak. Za desetak dana planiramo ponovo posjetiti ministarstvo da razgovaramo i o području kraj »Viktora Lenca«, najavio je Vranić, ponavljajući da je za bilo kakve intervencije u zelenom pojasu potrebno promijeniti prostornoplansku dokumentaciju. Na konkretnom prostoru koje se tretrira kao sportsko-rekreacijska zona, nije moguće raditi niti točkaste izmjene, o čemu svjedoče i manje intervencije poput izgradnje plaže za osobe s invaliditetom za čiju su izgradnju bile potrebne izmjene prostorno-planske dokumentacije, zbog čega je Općina Kostrena odustala od tog projekta.


Javne izmjene


– Prostor od uvale Žurkovo pa do Termoelektrane jedan je od najvrednijih prostora Kostrene te će bilo kakve izmjene dokumentacije biti javne i omogućit će se svima da iznesu svoje prijedloge, rekao je Vranić, dodajući kako svoj pravorijek u tom slučaju treba dati županijski Zavod za prostorno planiranje, resorno ministarstvo te u konačnici vijećnici s obzirom da se odluka vraća na Općinsko vijeće.


– Ovo govorim kako bih vam objasnio da biste vi prvi znali da se nešto događa jer vi donosite odluke. Ponavljam, nemam nikavih službenih informacija, vidio sam sliku, a mi živimo u demokratskom društvu i svatko može imati ideju i napraviti maketu, no da bi se nešto konkretno dogodilo u prostoru, mora se ispoštavati cjelokupna procedura, ali od nje nema ni P od početka. Pred nama je još sedam sjednica do raspuštanja Vijeća i ne vidim da ćemo kretati u tom pravcu, poručio je Vranić.


Vijećnica Unije Kvarnera Mirela Marunić nadopunila je pitanje Tonkovića ustvrdivši da gdje ima dima, ima i vatre.


– Uvijek postoji sumnja da se nešto radi iza leđa. Vjerujem vašim riječima, ali do mene je došla i informacija da ste vi po tom pitanju bili u resornom ministarstvu pa bih vas molila da otklonite i tu sumnju, rekla je Marunić koja je i pokazala spornu fotografiju. Vranić je dodao da je područje od vaterpolskog plivališta do lučice Stara voda i pod zaštitom Nature 2000 te bi ovako velike intervencije u prostoru zadirale u razne planove koje nadilaze Općinu Kostrena.


– U ministarstvu sam bio kod svih ministara od 2017. godine naovamo i uvijek smo razgovorali kako taj prostor staviti u funkciju, a na tom je prostoru u sklopu EPK 4. travnja 2020. trebala biti međunarodna konferencija o državnoj imovini. Tada smo možda bili najbliže tome da vratimo taj prostor. Pokušavali smo na sve načine, no mi tu nemamo nikakve ingerencije, poručio je Vranić.



Marunić je zanimalo i kako napreduje projekt Žurkovo koji uključuje izgradnju lukobrana i lučice u Žurkovu. Vranić je podsjetio da su usvojene izmjene DPU-a Žurkova koji je usklađen s idejnim rješenjem lukobrana.


– Nositelj projekta je ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena, projektna dokumentacija je izgrađena, radi se izvedbeni projekt i započeta je procedura ishodovanja građevinske dozvole, a cilj je da ona bude ishodovana najkasnije do siječnja iduće godine kako bi se moglo aplicirati na nacionalna ili europska sredstva. Tu je obaveza županije koja upravlja tim prostorom koji bi s ovim projektom dobio oko 250 vezova, a usklađen je i s potrebama Jedriličarskog kluba Galeb. Vjerujem da ćemo najkasnije do početka iduće godine dobiti svu potrebnu dokumentaciju, istaknuo je Vranić.


Usvojen izvještaj o izvršenju proračuna

Izvještaj o polugodišnjem izvršenju općinskog proračuna usvojen je s osam glasova, dok je dvoje vijećnika Unije Kvarnera bilo suzdržano. U prvih šest mjeseci prihodi su bili 55 posto od ukupno planiranih ili 7,38 milijuna eura, a rashodi u visini od 4,95 milijuna eura, odnosno 39 posto u odnosu na plan. Najznačajniji su prihodi od poreza i komunalnih naknada, dok su pomoćima najznačajnija dodijeljena sredstva za izgradnju dječjeg vrtića u Pavekima.